Hansen over zijn grote ronde-record en veiligheid in het peloton

Adam Hansen reed met de Vuelta zijn zestiende grote ronde op rij uit. De Australiër wil nog lang geen einde maken aan zi...

Hansen over zijn grote ronde-record en veiligheid in het peloton
  • Adam Hansen Adam Hansen

Adam Hansen reed met de Vuelta zijn zestiende grote ronde op rij uit. De Australiër wil nog lang geen einde maken aan zijn recordreeks.

Dat stelde de Australiër in een interview met Velonews. De 35-jarige renner tekende voor twee jaar verlenging bij Lotto Soudal. Hij wil tenminste nog een seizoen doorgaan met de grote rondes. "Volgend jaar sowieso. We zien wel hoe ver het zal gaan. Ik heb nog twee jaar extra bij Lotto Soudal. Het is als een huwelijk: waarom stoppen als het zo goed werkt?"

Van de 23 grote rondes die Hansen reed, beëindigde hij er drie niet. De Giro van 2007 en de Giro en Tour in 2010 kon hij niet uitrijden. "Ik voel me niet gedwongen die grote rondes te rijden, gelukkig. Ik kies ervoor. Ik hou van grote rondes. Ik vind het mooi om de ploeg in die wedstrijden te helpen."

Zware Vuelta

Hansen had ook het nodige te zeggen over de afgelopen Vuelta a España. Tyler Farrar stelde eerder al dat het de zwaarste grote ronde was die hij ooit reed. "Die ronde wordt ieder jaar maar zwaarder en zwaarder", beaamt de Australiër van Lotto Soudal. "In tegenstelling tot in de Tour is het hier niet duidelijk wie gaat winnen. Dat maakt het gelukkig mooier voor de fans."

Hansen houdt van de Vuelta. "Daar is het koersen tenminste spontaan. In de Tour kun je zeggen: 'die gaat winnen, die wordt tweede, die probeert derde te worden.' In de Vuelta kun je gewoon je gang gaan. "

Hij vindt dat de Vuelta het meest 'relaxed' is. "Minder stress, daardoor is het makkelijker. Kortere etappes, af en toe rustig rijden. Dat maakt het een fijne race om te rijden. Het is geen makkelijke koers, maar het is wel makkelijker om hem uit te rijden."

Veiligheid

De Australiër wil vanaf drie kilometer van de streep nadar hebben. "Dat zou een hoop valpartijen wegnemen. In de Giro bepaalden ze de verschillen op een verdere afstand van de streep. Klassementsmannen konden dan uit de weg en de sprinters konden hun ding doen. Niemand had pijn. Dat is een goede manier om het te doen."

Contador viel in de Vuelta omdat hij tussen de sprinters reed. Dom volgens Hansen. "Hij ging niet voor de winst. Hij reed in de weg van de sprinters. Hij raakte een sprinter. Het verschil is: de klimmer valt, de sprinter niet. Die zijn daar professional in. Ervaren. De klassementsrenners gaan daar zich vooraan mengen en vallen dan. Dan gaan ze ook nog klagen. Ze vragen zelf om het gevaar."