Sam Oomen klimt naar ritzege in zwaarste etappe Tour de l'Ain

Sam Oomen heeft in de Tour de l'Ain de koninginnenrit naar zijn hand gezet. Hij kwam als eerste boven in Lélex, op de Mo...

Sam Oomen klimt naar ritzege in zwaarste etappe Tour de l'Ain
  • Sam Oomen Sam Oomen

Sam Oomen heeft in de Tour de l'Ain de koninginnenrit naar zijn hand gezet. Hij kwam als eerste boven in Lélex, op de Monts Jura.

De eerste van twee bergritten die de Tour de l'Ain traditioneel afsluiten stond vandaag op het programma. Tussen Natua en Lélex lagen vijf beklimmingen op de renners te wachten. Ook de slotklim naar Lélex was geen gemakkelijke.

Dat weerhield drie renners er toch niet van om de aanval te zoeken. Een Frans trio kwam maximaal drie minuten voor het peloton uit te rijden. Perrig Quemeneur (Direct Énergie) nam Rémy di Gregorio (Delko Marseille Provence KTM) en Pierre-Luc Périchon (Fortunéo-Vital Concept) met zich mee.

Zware finale

AG2R-La Mondiale nam de kop van het peloton, om het gat klein te houden met de vluchters. Zij hadden met Pierre-Roger Latour een klassementsrenner. Latour had gisteren al een poging gewaagd om de etappezege te pakken.

Vooraan moest Périchon de andere twee laten gaan. Maar ook zij waren snel een vogel voor de kat. De klassementsmannen gingen hier voor een optie op de eindzege. Daarbij zat geen Robert Gesink: de renner uit Varsseveld moest meteen lossen zodra het tempo in het peloton de hoogte in ging. Het was zijn eerste koers na blessureleed.

Een andere Nederlander die het wél goed deed, was Sam Oomen. Hij was de aangewezen kopman van Giant-Alpecin in de Tour de l'Ain. Samen met vier anderen nam Oomen de benen op de slotklim naar Lélex. Hij wist uiteindelijk in de sprint bergop de concurrentie uit het wiel te rijden. Zo wist hij zijn eerste zege bij de profs te boeken. Latour werd tweede, voor Bart de Clercq.