UCI: Geen mechanische doping in de Tour de France

Er is geen mechanische doping aangetroffen tijdens de jongste Tour de France. Dat maakt UCI-voorzitter Brian Cookson van...

UCI: Geen mechanische doping in de Tour de France

Er zijn geen gevallen van mechanische doping ontdekt tijdens de Tour de France. Dat meldt de UCI. Er werden 3773 testen uitgevoerd door middel van tablets, röntgenstraling en warmtestraling.

Brian Cookson, voorzitter van de UCI, zegt dat ze de onderste steen boven water hebben gekregen. "Ik wil iedereen bij de UCI bedanken voor het werk dat ze hebben geleverd de laatste drie weken. Dat laat onze toewijding zien om niets onbeproefd te laten in de strijd tegen een probleem dat de reputatie van wielrennen serieus kan beschadigen. We zullen doorgaan met het controleren van de fietsen in de rest van het seizoen en er alles aan doen om deze vorm van valsspelen uit de sport te houden."

De UCI neemt sterk stelling tegen mechanische doping, maar toch is vooral technisch manager Mark Barfield enkele keren minder goed in het nieuws geweest. Het Franse medium Stade 2 berichtte dat Barfield een e-mail zou hebben verzonden tijdens de Tour van 2015 naar Harry Gibings, directeur bij E-bikeproducent Typhoon. Dit zou gebeurd zijn met als doel een confrontatie tussen de Franse politie en ingenieur Stefano Varjas te voorkomen. De Hongaarse Varjas werkte toen voor Typhoon en zou de spil zijn in het bouwen van onzichtbare motortjes in een fiets.

Foto: Cor Vos