TOUR: De etappe van morgen (23 Juli)

Morgen is de laatste kans om geletruidrager Chris Froome nog van zijn troon te stoten. Met de zware Joux Plane in de fin...

TOUR: De etappe van morgen (23 Juli)
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome
Laatste kans op geel

Datum: 23 JuliStart: MegèveFinish: MorzineAfstand: 146 kilometerType: BergritFavorieten: Chris Froome, Richie Porte, Fabio Aru

Parkoers

De organisatie hoopt er duidelijk op dat korte etappes spektakel garanderen, ook vandaag staat er namelijk ‘slechts’ 146 kilometer op het programma. Het gaat heel de dag op en af en het profiel herbergt onder meer bekende Alpenreuzen als de Col de Colombiére en de Col de Joux Plane. Van die laatste berg, die 11,6 kilometer is aan 8,6%, zei Lance Armstrong ooit tegen zijn ploegleider Johan Bruyneel dat hij zijn moeilijkste dag op de fiets ooit beleefde op de Col de Joux Plane. In 2000 piepte en kraakte Armstrong dusdanig dat hij ruim anderhalve minuut moest toegeven op zijn grootste concurrent Jan Ullrich.

De laatste keer dat de Joux Plane was opgenomen in de route, maakte Floyd Landis zijn onwaarschijnlijke comeback. De dag ervoor had hij minuten verloren naar La Toussuire en dat wilde hij goed maken met een lange solo. Dat lukte, maar naderhand is gebleken hoe de Amerikaan dat heeft gedaan. Landis komt dan ook niet meer voor in de geschiedenisboeken, de zege is toegekend aan nummer twee van de etappe dat jaar, Carlos Sastre. De Joux Plane is dus een ideale berg om de Tour de France nog één keer flink op zijn kop te zetten.

Streek

Morzine is een populair wintersportgebied. Het departement waar Morzine in ligt, Haute-Savoie, behoorde in een ver verleden tot Italië, maar in 1860 werd het gebied geannexeerd door de Fransen. Voordat Morzine een populaire wintersportplek werd, was het exploiteren van leisteen een belangrijke manier om geld te verdienen. Sinds de jaren 30 heeft sport een prominentere plek gekregen in Morzine. Naast de sport in de winter wordt er in de zomer veel gefietst, gegolft en bevat Morzine ook een zwembad met olympische afmetingen.