TOUR: De etappe van morgen (16 juli)

Morgen is het woord weer aan de sprinters in de Tour de France. Wie wint? Mark Cavendish? Marcel Kittel? Of toch André G...

TOUR: De etappe van morgen (16 juli)
  • Afbeelding van Mark Cavendish Mark Cavendish
Kans voor de sprinters

Datum: Zaterdag 16 juliStart: MontélimarFinish: Villars-les-Dombes Parc des OiseauxAfstand: 208 kmType: Vlakke ritFavorieten: Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel

Parkoers

De Alpen naderen, maar eerst krijgen de sprinters nog een kans voorgeschoteld. Vermoedelijk hebben ze het in de tijdrit relatief rustig aangedaan, waardoor ze vrij uitgerust aan de start van deze etappe kunnen verschijnen. In de finale zal de wind wel een rol kunnen spelen in de beslissing. Het is één van de laatste kansen dus de snelle mannen zijn gebaat bij een goed resultaat en zullen aanvallers weinig speelruimte gunnen.

De finish is gelegen op een aparte aankomst, namelijk bij een groot vogelpark: het Villars-les-Dom-bes Parc des Oiseaux. In de Dauphiné heeft het park al eens eerder gediend als aankomst-plek, toen was het een tijdrit en ging de zege naar Tony Martin. Het park ligt in het departement Ain, in de wielerwereld onder meer bekend vanwege de voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk de Tour de l’Ain.

Streek

Vogelliefhebbers kunnen in ieder geval hun geluk niet op, want met een finish naast een park met meer dan driehonderd soorten vogels zal de kijker mooie beelden te zien krijgen. Villars-les-Dombes is verder bekend van de honderden meertjes, die populair zijn als visgebied. De startplek Montélimar is bekender met de Tour de France. In 2006 was de enige keer dat het een aankomst organiseerde, de zege was toen voor de Duitser Jens Voigt. Het was overigens dezelfde etappe waar Oscar Pereiro Sio de gele trui veroverde.

Aangezien in het peloton niemand wilde rijden om de kopgroep terug te grijpen, kregen Pereiro en consorten een voorgift van een klein half uur waardoor Pereiro uiteindelijk, na de diskwalificatie van Floyd Landis, het eindklassement van de Tour de France won. Montélimar wordt alom gezien als de hoofdstad van de noga, een lekkernij bereid met honing en suiker. Montélimar wordt mede door de status als bakermat van de Nougat genoemd in de openingszin van het liedje Savoy Truffle van The Beatles.