Mag Zakarin deelnemen aan de Spelen?

Het is zeer de vraag of Ilnur Zakarin afreist naar Rio. Het Internationaal Olympisch Comité dreigt nog altijd met een sc...

Mag Zakarin deelnemen aan de Spelen?
  • Ilnur Zakarin Ilnur Zakarin

Het is nog maar zeer de vraag of Ilnur Zakarin mag afreizen naar Rio. Het Internationaal Olympisch Comité dreigt nog altijd met een schorsing voor de volledige Russische ploeg.

Kort voor het begin van de Olympische Spelen van Rio, weten de Russen nog altijd niet waar ze aan toe zijn. Vandaag maakte sporttribunaal CAS bekend dat 68 Russische atleten niet welkom zijn, tenzij ze kunnen bewijzen dat ze 'geruime tijd' schoon zijn. De Russische wielrenners zitten met alle andere sporters nog in de wachtkamer. Het Russisch comité verwacht zondag bericht te krijgen van het IOC.

Verdwenen stalenZakarin, winnaar van de zeventiende etappe in deze Tour, behoort in Rio tot de kanshebbers op een medaille. "Het zou zonde zijn als hij niet mag gaan", vertelt Katusha-woordvoerder Philippe Maertens tegen Sporza. De Belg vindt dat wielrenners anders behandeld moeten worden dan atleten. "Ik weerleg niets van dat rapport, maar we weten dat alle wielrenners door UCI gecontroleerd worden. Die stalen verdwijnen niet in Rusland."

DopingverledenZakarin is geen renner van onbesproken gedrag. De Rus, in 2007 Europees kampioen tijdrijden bij de junioren, zat van 2009 tot en met 2011 een dopingschorsing uit. Hij keerde terug en kroonde zich in zijn debuutjaar als prof direct tot Russisch tijdritkampioen. Volgens Maertens achtervolgt die geschiedenis de renner nog altijd. "Alleen al dit seizoen heeft Zakarin 12 tests buiten competitie gehad en in wedstrijden wordt hij er meer uitgeloot dan anderen. Door zijn verleden en omdat hij een Rus is."

De Russische selectie voor Rio bestaat naast Zakarin uit Sergei Chernetskiy en Pavel Kochetkov.