TOUR: Renner van de dag (Eduardo Sepúlveda)

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Vandaag is het de beurt aan de Argentijnse renner Eduardo Sepú...

TOUR: Renner van de dag (Eduardo Sepúlveda)
  • Eduardo Sepúlveda Eduardo Sepúlveda

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Wie van de 198 namen in het peloton moet je vandaag in de gaten houden, wie heeft iets opvallends beleefd in Frankrijk of wie valt er door de mand? Vandaag: Eduardo Sepúlveda.

Vreemd genoeg heeft Sepúlveda het accent op de 'u' staan, waardoor het een beetje een raar klinkende naam is. Toch is hij een renner die vandaag in het oog gehouden kan worden. De Argentijn probeert een leuk klassement te rijden. Dat probeerde hij vorig jaar ook, maar daar zit nog een leuk verhaal achter. Het kan zomaar zijn dat vandaag de vluchters aan het feest zijn. De Argentijn van Fortunéo-Vital Concept is dan een van de gegadigden voor de lange vlucht.

De tango-tijdrijder

Sepúlveda boekte zijn eerste resultaten in het profpeloton als tijdrijder. Vanaf de beloftencategorie was hij veelbelovend tegen de klok. De Argentijn werd in 2011 nationaal beloftenkampioen tegen het uurwerk, een jaar later werd hij Pan-Amerikaans kampioen bij zowel de beloften als de profs. Het leverde hem eind 2012 een stageperiode op bij Fdj.fr, maar de Argentijn wist het niet te schoppen tot de profploeg. Een andere Franse ploeg had wel oren naar Sepúlveda.

Bretagne-Séché Environnement lijfde de Argentijn in. Hij reed in zijn eerste jaar veel Franse rittenkoersen, maar kon niet makkelijk aarden in Frankrijk. Toch bleef de Argentijnse tijdrijder stug volhouden. Goede tijdrituitslagen kwamen later in het jaar en konden hem een goed gevoel geven voor 2014.

Dan kon het talent zich laten zien. Topklasseringen in eindklassementen volgden elkaar in rap tempo op: zesde in de Tour de San Luis, vierde in de Tour Méditerranéen, twintigste in Parijs-Nice en vijfde in het Critérium International. Sepúlveda draaide een dijk van een voorjaar. Het leverde hem nog geen Tourselectie op. Daarvoor moest een niet-Fransman wel uitzonderlijke uitslagen rijden.

Tourtripje

Een jaar later kon de Bretoense ploeg er echt niet meer omheen. Na een vierde plaats in San Luis en winst in de Classic Sud Ardèche had de Argentijn weer een kickstart gemaakt aan zijn seizoen. Via een tweede plaats in de Ronde van Turkije en een vijfde stek in de Route du Sud bereidde Sepúlveda zich voor op de grootste wedstrijd van het jaar: La Grande Boucle. Een Argentijn die voor een goed klassement ging in de Tour, dat was toch wat.

Sepúlveda begon zijn Tour niet goed. Richting Neeltje Jans verloor de Argentijn vijf minuten. Na wat plaatsen in de middenmoot werd hij in de eerste bergrit negentiende, kort achter Mollema en voor bijvoorbeeld Nibali. Een dag later eindigde de Argentijn acht minuten achter de favorieten. Op Plateau de Beille telde hij er weer drie minuten achterstand bij. Na de Pyreneeën stond Sepúlveda op de twintigste plaats op bijna een half uur van leider Froome.

Een plaats bij de beste twintig lag wel degelijk voor de hand. Alleen op weg naar Mende nam Sepúlveda het niet zo nauw met de regeltjes. De Argentijn stond met materiaalpech langs de kant, alleen de ploegleiderswagen merkte hem te laat op. Honderd meter verder stopte de wagen van Bretagne-Séché. Die honderd meter wist de Argentijn wel te overbruggen. In de ploegleiderswagen van AG2R-La Mondiale. Het leverde Sepúlveda een diskwalificatie op. Plus de Haimar Zubeldia-award van Wieler Revue.

Nieuwe kansen

Een blessure in het voorjaar zorgde voor een verstoorde voorbereiding van de Tour. Het was een vreemd voorval. In een winderige Drôme Classic werd op 125 meter van de streep een van de hekken langs de kant losgerukt. Het hek raakte Sepúlveda, hij raakte bewusteloos en brak onder meer zijn pols. Het was na een kuitbeenbreuk eind vorig jaar een tweede grote blessure in een half jaar tijd.

Hij staat voorlopig 28e in het klassement op een kleine tien minuten van Froome. Wie weet kan daar vandaag verandering in komen. Wij duimen alvast voor deze vaak onfortuinlijke tango-tijdrijder!

 

Eduardo SepúlvedaTour-deelnames: 1 (2015)Tour-dagzeges: 0Tour-eindklassering: DSQ (2015)Tour-feit: Werd in zijn eerste Tour gediskwalificeerd na een tripje in de ploegleiderswagen