TOUR: Renner van de dag (Alexis Vuillermoz)

Alexis Vuillermoz liet vorig jaar voor het eerst echt van zich horen. Ook dit jaar in zijn rol weer het najagen van etap...

TOUR: Renner van de dag (Alexis Vuillermoz)
  • Alexis Vuillermoz Alexis Vuillermoz

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Wie van de 198 namen in het peloton moet je vandaag in de gaten houden, wie heeft iets opvallends beleefd in Frankrijk of wie valt er door de mand? Vandaag: Alexis Vuillermoz.

Vorig jaar maakte de wielerwereld kennis met een kleine springveer uit de Jura. Alexis Vuillermoz verraste alle topfavorieten op de Mûr de Bretagne, nadat hij eerder in de Tour de France enkel Joaquim Rodriguez en Chris Froome voor moest laten op de Muur van Huy. Maar vijf dagen later schiet de Fransman van Ag2r-La Mondiale toch raak in Bretagne. Geconcenteerd zit Vuillermoz in het wiel van geletruidrager Froome, maar op 800 meter van de meet voelt hij dat het moment aangebroken is om te demarreren. Daniel Martin is de enige die reageert, maar de Ier komt te laat om Vuillermoz nog terug te pakken.

Naderhand denkt Vuillermoz aan zijn vader, die hem de liefde voor de Ronde van Frankrijk heeft bijgebracht. Zijn vader kan de triomf van zijn zoon helaas niet meer meemaken, want in 2012 liet hij het leven. "Hij nam me, samen met mijn neven, mee naar de kant van de weg om de Tour langs te zien rijden. Ik hoop dat hij trots op me is", was zijn reactie na afloop van zijn grootste overwinning tot nog toe.

De 28-jarige Vuillermoz is dan ook nog niet heel lang wegwielrenner. In 2012 verbindt hij zich als stagiair aan Saur-Soujasun. Dat bevalt van beide kanten zo goed dat het dienstverband een jaar later wordt omgezet in een permanent contract. Door die keuze dient hij zijn mountainbike vaarwel te zeggen. Een discipline waarin hij in zijn jonge jaren uiterst succesvol is. Zo werd hij in 2009 en 2010 Frans kampioen bij de beloften.

Valpartij Amstel Gold Race 

Dit jaar wil het nog niet echt vlotten met Vuillermoz. Met onder meer een vijfde plaats in het Criterium International behaalde hij wel enkele aansprekende resultaten, maar 'zijn koersen', de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, moest hij aan zijn neus voorbij laten gaan. In de Amstel Gold Race kwam Vuillermoz ten val waardoor hij een hersenschudding opliep. De derde plaats in het Franse kampioenschap van vorige week getuigt dat de vorm van Vuillermoz weer groeiende is. Voor een klassement in de Tour de France gaat hij niet, want hij hoopt in topvorm aan de start te staan op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Vorig jaar won hij in Brazilië nog het testevent.

Maar eerst verwacht manager Vincent Lavenu dat Vuillermoz gaat meedoen in Frankrijk als rittenkaper. Dat zou vandaag al kunnen als de listige helling Côte de la Glacerie net voor de finish moet worden bedwongen. Weliswaar iets minder zwaar dan de Mûr de Bretagne, maar toch zou het een kolfje naar zijn hand moeten kunnen zijn. Aan de streep ligt dan misschien zelfs de gele trui op hem te wachten. Mocht hij dat bewerkstelligen, zou zijn vader glimmen van trots.

Alexis Vuillermoz (Ag2r-La Mondiale)Tour-deelnames: 2 (2013, 2015)Tour-dagzeges: 1Tour-eindklassering: 26ste (2015)Tour-feit: Debuteerde in de Tour de France in zijn eerste jaar als fulltime wegwielrenner