Thomas Voeckler: "Nederlandse fans hebben me erg geraakt"

Thomas Voeckler: "Nederlandse fans hebben me erg geraakt"

Tien jaar lang was Thomas Voeckler hét gezicht van het Franse wielrennen. Dit jaar probeert de 36-jarige Fransman bij zijn nieuwe ploeg Direct Énergie een passend slotstuk te geven aan zijn rijke carrière. Met Wieler Revue blikt Voeckler vooruit, maar kijkt hij ook terug op zijn successen, de veranderingen in de wielersport en zijn relatie met de Nederlanders. 

Wanneer Wieler Revue wil afspreken met Thomas Voeckler, blijkt de Fransman een beetje verbaasd te zijn over de Nederlandse interesse. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik in mijn hele carrière alleen maar interviews met Nederlandse media heb gedaan rondom de Tour en de Amstel Gold Race, dus dit is, zo aan het einde van mijn carrière, wel een unicum."

Je hebt voor één jaar getekend bij Direct Énergie. Houdt dat in dat dit het laatste jaar in het profpeloton is voor Thomas Voeckler?"Dat weet ik nog niet. In overleg met de ploeg heb ik besloten om tot het einde van 2016 te tekenen en dan gaan we weer met elkaar om de tafel. Als dit jaar blijkt dat het een a opende zaak is, dan zou het zomaar kunnen dat ik er aan het eind van het seizoen de brui aan geef. Mocht ik er nog net zoveel plezier aan beleven als nu, dan kan ik altijd nog een jaar verlengen."

We kunnen er niet omheen dat je relatie met het Nederlandse publiek erg moeizaam is. Hoe is het mogelijk dat je in Frankrijk zo populair bent en dat in Nederland het tegendeel het geval is?"Alles is voor mij begonnen met de onfortuinlijke valpartij van Johnny Hoogerland en Juan Antonio Flecha in 2011, die destijds door een auto van de Franse televisie in het prikkeldraad werden gereden. Opvallend genoeg kreeg ik na afloop de schuld, terwijl ik daar net zo goed had kunnen liggen. Het was gewoon domme pech. Mijn relatie met Hoogerland is opvallend genoeg sindsdien alleen maar verbeterd. Het Nederlandse publiek heeft het mij echter nooit willen vergeven."

Ook binnen het peloton sta je er niet zo goed op en niet alleen bij de Nederlanders..."Ik denk dat ook dat een beetje een sneeuwbaleffect is geweest. Het feit dat er enkele invloedrijke renners zijn die je niet graag mogen, zorgt al snel voor een negatieve sfeer in het peloton rond je persoon. Als je dan betrokken bent bij zo’n incident en het publiek keert zich tegen je, dan is het makkelijk om je bij die grote groep te scharen. Ik moet wel zeggen dat de situatie inmiddels weer genormaliseerd is, maar het was een tijdje lastig voor me."

Toch lijkt het publiek het je nog niet te hebben vergeven.(Opeens zeer fel): "Die reactie van het Nederlandse publiek heeft me wel geraakt. Ik ben een renner die niet alles over mijn kant laat gaan en weet ook heus wel dat niet iedereen fan van mij is, maar deze zomer was de aanval echt op mij persoonlijk gericht. Op l’Alpe d’Huez werd ik gedurende honderden meters uitgescholden en geslagen. Ik moest me achter de volgauto’s verschuilen om niet nog meer geraakt te worden. Dat heeft me zowel fysiek als mentaal erg veel pijn gedaan. En geloof me, daar is behoorlijk wat voor nodig."

 

Cover WR5

Lees het complete interview met Thomas Voeckler in de nieuwe Wieler Revue! In dit nummer ook interviews met Michal Kwiatkowski, Chantal Blaak, Frits Wester, een portret van man van het voorjaar Peter Sagan, plus een uitgebreide terugblik op het voorjaar, inclusief het rampseizoen van Giant-Alpecin.

? Bestel hier Wieler Revue #4 in onze webshop!