Weer een Nederlandse Giro? Wij denken van wel! 5 'Oranje' voorspellingen voor deze Giro

Volgens onze redacteur kon het weleens een heel mooie Giro worden voor Nederland...

olav kooij is blij

Na het enorme oranje succes in de Giro Olandesi van 2022 kon het wel weer eens een prachtige Giro worden vanuit Nederlands perspectief. Uiteraard zijn dit een beetje chauvinistische voorspelingen, maar lees mee; zo onrealistisch is het allemaal toch ook weer niet...?

1) Danny van Poppel wint een etappe

Nu Sam Welsford niet van start gaat bij BORA-hansgohe kan Danny van Poppel 'z'n eigen gang gaan' in de Giro en dat zal hem geen windeieren gaan leggen. De Brabander toonde de afgelopen week aan in prima vorm te zijn. In de echt pure sprints zal hij er waarschijnlijk niet aan te pas komen, maar in de wat lastigere aankomsten slaat hij een keertje toe.

En als het daarin onverhoopt toch niet zal lukken, kan Van Poppel het ook een keertje uit de vroege vlucht proberen. Als het geen grote cols zijn, rijd je hem er ook niet af en Van Poppel is inmiddels leep genoeg om het dan af te kunnen maken.

2) Olav Kooij wint twee etappes en pakt het paars

Jawel, het wordt de Giro van Olav Kooij! Hij zal heus niet elke sprint winnen met ook Tim Merlier en Jonathan Milan aan de start, maar Kooij heeft wel bewezen dat hij ze kan kloppen. En dat zal dus ook gebeuren. Twee keer om precies te zijn. Kooij liet in onder andere Parijs-Nice al te zien ook op lastigere aankomsten z'n mannetje te staan. Dat komt van pas in de strijd om de paarse puntentrui...

3) Thymen Arensman staat op het eindpodium in Rome

In Romandië was hij nog niet helemaal top, maar de nog steeds jonge Nederlander (hij zal ook het jongerenklassement winnen) is een diesel en zal zich in de laatste week van de Giro naar een podiumplek rijden. Tadej Pogacar geflankeerd door twee INEOS-mannen - want Geraint Thomas wordt weer tweede - in Rome!

4) Robert Gesink verdedigt de Achterhoekse eer nu in z'n eentje met verve

Koen Bouwman werd helaas ziek in de Ronde van Romandië en zal dus niet van start gaan, maar die andere Achterhoeker is er wel bij en zal een Giro a la Bouwman in 2022 rijden. Of Gesink ook de blauwe bergtrui en twee ritten pakt, durven we niet te zeggen.

Maar Gesink liet al wel zien heel sterk te zijn dit seizoen. In de Giro hoeft hij niet expliciet voor een kopman te werken en dus gaat hij na z'n ritzege in de Vuelta van 2016 dus in z'n afscheidsseizoen zeker een tweede etappe in een grote ronde pakken.

5) Fabio Jakobsen maakt z'n mislukte voorseizoen goed

Fabio Jakobsen reed een voorseizoen waar hij zelf ook niet blij mee zal zijn, maar in de Ronde van Turkije liet hij al wel zien een stuk beter in orde te zijn. Die lijn zet zich voort en in een vlakke massasprint slaat hij toe. In Turkije stal lead-out Tobias Lund Andresen nog de show, maar de jonge Deen betaalt Jakobsen terug met een perfecte sprintaanzet en de Hulk van Heukelum sprint als vanouds naar de zege.