TOUR: Renner van de dag (Thomas Voeckler)

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Wie van de 198 namen in het peloton moet je vandaag in de gate...

TOUR: Renner van de dag (Thomas Voeckler)

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Wie van de 198 namen in het peloton moet je vandaag in de gaten houden, wie heeft iets opvallends beleefd in Frankrijk of wie valt er door de mand? Vandaag: Thomas Voeckler.

De Pyreneeën maken vandaag voor het eerst dit jaar hun opwachting in de Tour de France. En dus is het voor de klimgeiten van het peloton zaak om zich aan het front te melden. Misschien verwachtte u in dat licht eerder Chris Froome, Nairo Quintana of Alberto Contador in deze rubriek. Wij denken echter dat een (vroege) vlucht het tot de finish gaat halen en kiezen daarom voor Thomas Voeckler.

Voeckler (37) is namelijk een echte avonturier, die niet schroomt tot mislukking gedoemde aanvallen toch door te zetten. Het heeft hem inmiddels een mooi palmares opgeleverd. Gele truien, bolletjestruien, rode rugnummers en ritzeges. Voeckler pakte ze de afgelopen jaren allemaal.

Geel

De eerste keer dat de wielerwereld kennis maakt met de flamboyante Fransman, die tegenwoordig in het shirt van Direct Énergie koerst, is in 2004. In de vijfde Touretappe van dat jaar zit de op dat moment 25-jarige Voeckler mee in een ontsnapping en verovert hij de gele trui, om die pas tien dagen later in de eerste Alpen-rit weer af te staan aan de latere eindwinnaar Lance Armstrong.

Vanaf dat moment is Voeckler het troetelkind van de Franse wielerfans. In 2009 wint hij zijn eerste Touretappe, om dat kunstje in 2010 en 2012 (twee keer) nog driemaal te herhalen. In 2011 heeft hij zelfs lange tijd zicht op de eindzege, maar moet hij zijn gele trui twee dagen voor Parijs afstaan aan Andy Schleck, die hem daarop weer verliest aan Cadel Evans.

In ogenschouw genomen dat Titi in 2011 ook nog de bolletjestrui wint, mag duidelijk zijn dat de Fransman tot de een van de succesvolste baroudeurs van zijn generatie gerekend kan worden. De laatste jaren leek er wat sleet op hem te komen, maar in 2016 is Voeckler met etappe- en eindzeges in de Rondes van de Provence en Yorkshire weer terug.

We zagen hem in etappe drie al even in de aanval, grote kans dat hij vandaag opnieuw probeert mee te zitten. Verberg je dan maar. Hij mag dan graag toneelstukjes opvoeren als de camera op hem gericht staat, fietsen kan Voeckler nog altijd. En hij weet zich gesterkt door de wetenschap dat de tweede rit die hij in 2012 won ook de Col d'Aspin aandeed. Voeckler kent de klim dus door en door!

Thomas VoecklerTour-deelnames: 13 (2003-2015)Tour-dagzeges: 4xTour-eindklassering: 4e (2011)Tour-feit: won in 2012 naast twee etappes ook de bolletjestrui