5 Redenen waarom de Giro een veel mooiere koers is dan de Tour

Je bent pas een échte wielerliefhebber als je de Giro leuker vindt dan de Tour, en daar is ook alle reden voor...

tom dumoulin

De Giro staat op punt van beginnen en onze redacteur vindt dat stiekem een veel leukere koers dan de Tour de France. Daarvoor heeft hij de volgende vijf redenen:

1) Spettacolo!

In de Giro gebeurt altijd wat! Dat is niet positief, want soms is de regisseur dronken en zit je wanhopig naar je scherm te kijken of de finish wel in beeld zal komen, maar ook dat zorgt voor een verhoogde hartslag - of wat te denken van die tunnel vlak voor de finish laatst, waarbij we gespannen zaten te kijken naar wie er het eerst uit zou komen.

Maar veel vaker is het spettacolo in de positieve zin van het woord. Omdat de Giro in mei wordt verreden, is de kans op slecht weer bijvoorbeeld veel groter dan in de Tour. Voor de renners niet zo leuk, maar voor ons veel meer kans op onverwachte wendingen.

2) Koers is verrassender, opener

Zoals in het kopje hierboven al genoemd: onverwachte wendingen. In de Giro weet je op de een of andere manier nooit wat er kan gebeuren, terwijl de Tour toch vaak in een vast sjabloon ligt. Die solo van Froome over de Finestre in 2018 toen Yates net ineen was gestort? Ondenkbaar in de Tour. Het poep-incident van Dumoulin een jaar ervoor? In de Tour had-ie het op de een of andere manier wel op kunnen houden.

Omdat het op papier en volgens de traditionele wielerwetten een minder grote koers is, lijken renners ook wel wat meer risico te durven nemen dan in de Tour, die wat dat betreft een beetje lijdt onder z'n eigen succes. In de Giro wordt veel meer met het hart gekoerst!

Froome solo op het onverharde deel van de Finestre.

3) Leuker, afwisselender parkoers

Bij de Giro zul je nooit een saaie eerste week hebben, zoals dat bij de Tour soms wel het geval is - al leert de Tour wel bij. Dat heeft natuurlijk deels te maken met de geografie van beide landen - als je in Italië even een beetje het binnenland induikt, duikt er ook wel gelijk een idiote helling op die je kunt beklimmen.

Maar het heeft ook te maken met punt 1) van dit lijstje: de Italiaanse parkoersbouwers zijn altijd op zoek naar een nieuwe, onontdekte parel (de Tour neemt ook dit de laatste jaren gelukkig een beetje over). Soms slaan ze misschien wat door, maar kom op: zo'n Zoncolan of Mortirolo is toch heerlijk!

De top van de Zoncolan, met heel veel mensen erop...

4) Spannender

Jaja, ik weet het: de Tour van 2020 had zo ongeveer de meest spannende hier-valt-je-mond-van-open-ontknoping. Maar als we dat even buiten beschouwing laten, waren de Giro's van pak 'm beet de afgelopen twintig jaar toch een stuk spannender dan de Tours waarin er eigenlijk altijd wel een groot machtsblok was dat de koers in een wurggreep hield (en goed beschouwd was dat bijvoorbeeld in 2020 met Jumbo-Visma eigenlijk ook wel een beetje zo, ook al is dat dan een Nederlandse ploeg..)

Tom Dumoulin pakte in 2017 de Girozege in de slottijdrit.

5) En last but not least: Bella Italia!

Een sfeerbeeld uit de graveletappe van een eerdere Giro.

Giro-liefhebbers zijn echte koersliefhebbers en kijken dus niet, zoals Mevrouw van Zetten uit Tiel in de Tour, voor de mooie helikopterbeelden. Maar allemachtig, wat kun je in Italië mooie helikopterbeelden maken. Dus stiekem kijken we ook wel voor de mooie plaatjes naar de Giro - en samen met commentator Karsten Kroon naar de flora en fauna.

Beeld: Cor Vos