Wielerbecijferaar: 'Derek Gee had met deze watts Tour in Sky-tijdperk met 10 minuten voorsprong gewonnen'

Derek Gee werd de afgelopen Tour negende in het eindklassement. Hij is één van de weinige renners die zijn vermogensgegevens deelt. 

derek gee

Je hebt waarschijnlijk al meegekregen dat het de afgelopen Tour de France erg hard ging. Op weg naar Plateau de Beille werd het klimrecord door Tadej Pogacar verpulverd en ook op andere records werden tijden die al een tijdje stonden, verbeterd.

Derek Gee had Tour van pak 'm beet 2016 op z'n sloffen gewonnen

En als het hard gaat, hebben mensen daar altijd hun bedenkingen bij. Ook wij durven onze handen niet in het vuur te steken voor de huidige generatie wielrenners, maar er zijn heel veel oorzaken aan te wijzen waarom het nu 'opeens' zo hard gaan in het wielrennen. In dit artikel legt oud-wielrenner, assistent-bondscoach en huidig Sporza-commentator Serge Pauwels het uit.

Maar hoe hard het precies gaat, wordt duidelijk uit een berekening die de Let Karlis Ozols maakte. Hij bestiert een Twitter-account met de naam Cycling Graphics en is volgens zijn Twitter-bio de W/kg-specialist van Lantern Rouge Media.

Op zijn Twitter-account postte hij vandaag een interessant grafiekje met een nog veel interessantere tekst erbij. Hij schrijft dat de nummer 9 uit het algemeen klassement, de Canadees Derek Gee, de Tours die Sky domineerde tussen 2012 en 2019 op z'n sloffen had gewonnen.

Gee eindigde in 2024 op bijna een half uur van eindwinnaar Tadej Pogacar, maar had volgens Ozols zo'n Sky-Tour met minimaal tien minuten voorsprong gewonnen, zo schrijft hij. In de tweet schrijft hij ook nog dat Egan Bernal ongeveer op z'n niveau van 2019 is. Toen won hij er de Tour mee, nu wordt hij 29ste mee - Bernal werd wel ziek gedurende de Tour.

Hieronder kun je de tweet met het grafiekje waarin Ozols alle prestaties vergelijkt, bekijken.

De grafiek met de cijfers van onder andere Gee erin

Derek Gee is niet willekeurig gekozen door Ozols. De Canadees van Israel-Premier Tech is namelijk een van de weinige renners die zijn daadwerkelijke vermogens deelt op Strava. Bij alle andere renners uit de top 10 blijft het daarom een beetje giswerk.

Ozols gebruikt, om alle cijfers goed te kunnen vergelijken, wel een trucje waarbij hij voor iedereen een standaardgewicht van 60 kilo neemt. Derek Gee is zwaarder dan dat, dus zijn cijfers kloppen niet helemaal.