Enrico Gasparotto wint voor de tweede keer Amstel Gold Race

Enrico Gasparotto wint voor de tweede keer Amstel Gold Race
  • Enrico Gasparotto Enrico Gasparotto

Enrico Gasparotto heeft de Amstel Gold Race gewonnen. Op de Cauberg wist de ervaren Italiaan zich samen met Michael Valgren af te scheiden van het peloton en in een sprint met twee was de coureur van Wanty Groupe Gobert sterker. Sonny Colbrelli werd derde. 

Waar er in Parijs-Roubaix hemel en aarde bewogen diende te worden om in de vroege vlucht te raken, was de kopgroep in de Amstel Gold Race vrij snel gevormd. Laurens De Vreese, Tim Devriendt, Laurent Didier, Alex Howes, Matteo Montaguti, Matteo Bono, Kevin Reza, Lawrence Warbasse, Josef Cerny, Fabien Grellier en Giacomo Berlato kleurden de eerste uren van de wedstrijd.

In het peloton nam Team Sky de leiding. Doordat het Britse team zo’n hoog tempo ontwikkelde bleef het lange tijd een gesloten koers. Toch kozen er vier renners op vijftig kilometer van de meet de tegenaanval. Tosh Van der Sande, Gianni Meersman, Niccolo Bonifazio en Bjorn Thurau kozen ervoor om vroeg ten strijde te trekken. Twintig kilometer van het einde op de Keutenberg zat hun vlucht er alweer op. In het peloton werd er wel aan de boom gerammeld, onder andere door Sep Vanmarcke, maar gaten werden er niet geslagen.

Gilbert gelost

De Keutenberg eiste wel enkele slachtoffers. Onder andere Edvald Boasson Hagen en Philippe Gilbert moesten de rol lossen. Zij waren zeker niet de enigen, want er bleef nog maar een groep van een kleine vijftig man over. Ook Tom Dumoulin en Michal Kwiatkowski vielen niet veel later weg. Dumoulin had een mechanisch probleem waardoor hij niet meer kon terugkeren, terwijl Kwiatkowski compleet geparkeerd stond op de voorlaatste beklimming van de Cauberg.

In de uitloop van de Geulhemmerberg zat ook de vlucht van de laatste vijf overgebleven koplopers erop. Orica-GreenEDGE had toen al de leiding in het peloton overgenomen van Team Sky. Op de Bemelerberg deed het Australische team uitstekend werk. Roman Kreuziger koos wel de aanval, maar werd teruggegrepen. In de tegenaanval pakte Tim Wellens wel een gat van zo’n twintig seconden. Bij het opdraaien van de Cauberg had Wellens nog twaalf seconden. Hij werd echter overvleugeld door Gasparotto en Valgren. In de sprint was de ervaren Italiaan de snelste. Sonny Colbrelli vervolledigde het podium.