Maarten Ducrot: "Renners nemen heft weer in eigen hand"

Maarten Ducrot: "Renners nemen heft weer in eigen hand"

Maarten Ducrot strompelt brasserie The Wing in Amersfoort binnen. Een gebroken voet hindert hem in zijn dagelijkse doen en laten, maar als hij eenmaal plaatsneemt vergeet hij het fysieke ongemak. De liefde en het enthousiasme voor het wielrennen spat er vanaf de eerste minuut vanaf. Het is duidelijk: met deze man kun je uren discussiëren over zijn geliefde wielersport.

Sinds 2004 is Maarten Ducrot als co-commentator verbonden aan de NOS. Naast fans roept de voormalig wereldkampioen ploegentijdrit ook weerstand op, maar dat deert Ducrot in het geheel niet. "Mensen hoeven het echt niet met mij eens te zijn. Ook al lul ik uit m’n nek, mensen gebruiken mij als baken om een mening te vormen. Wat ik belangrijk vind, is dat mensen over de wielersport gaan discussiëren."

Hoewel hij het voorspelbare karakter van veel wielerkoersen verafschuwd, houdt Ducrot wel degelijk van zijn vak. "Ik raak steeds meer doordrongen van het voorrecht van mijn beroep. Het is een prachtige sport! In het wielrennen kun je al heel vroeg zien uit wat voor hout men gesneden is. De eerste valpartij die een wielrenner meemaakt is onderscheidend. Een absoluut cruciaal moment! Als hij meteen weer opstaat is het goed en is hij vertrokken voor een lange carrière als wielrenner. Maar er zijn ook mensen die blijven liggen. Zij schrikken zich dood en zweren ‘ik doe dit nooit meer!’. Het wielrennen is in dat opzicht supereerlijk. Het was voor mij een hele schok toen ik me realiseerde dat het wielrennen ook een heel andere kant had.”

 

Jaaroverzicht 2015In het Wieler Revue Jaaroverzicht 2015 (148 pagina's) lees je het volledige interview met Maarten Ducrot.

Daarnaast de de wijze levenslessen van Thomas Dekker, het turbulente jaar van Vincenzo Nibali, de 9 momenten van Wout Poels en de 7 gezichten van Tom Dumoulin.

? Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue!