De lezers van Wieler Revue zijn uitgesproken over wie de titel Internationale Wielrenner van het Jaar verdient. De in totaal ruim 1.300 stemmers op de poll op onze website maakten een duidelijke beslissing: Peter Sagan is dé internationale Wielrenner van het Jaar 2015.
1. Peter Sagan (58%)
Rebel. Showman. Bad boy. En wielrenner. Peter Sagan veroverde de harten van wielerliefhebbers dit seizoen. Zijn aanvallend koersgedrag leverde hem vaak niet de hoofdprijs op, maar toch blijft de Slowaak op zijn instinct rijden. Tel daarbij zijn imitaties van acteurs (Charlie Chaplin, de Hulk en Matthew McConaughey uit The Wolf of Wall Street), zijn artistieke trucjes op een tweewieler en zijn vermakelijke interviews en het is logisch dat Sagan de internationale Wielrenner van het Jaar is. De ultieme kroon op zijn werk kwam op 27 september, toen hij met een perfecte krachtsexplosie op 23rd Street het hele peloton te kijk zette en de regenboogtrui voor zich opeiste. Zijn overwinningsspeech na afloop was aandoenlijk, hoewel hij verkeerd begrepen werd. Sagan stipte niet het vluchtelingenprobleem in de wereld aan, maar de invloed van technologie op het menselijke gedrag. "Het is onpersoonlijk. Misschien ben ik ouderwets, maar ik haat technologie." Vind ik leuk.
2. Alejandro Valverde (10%)
Het meest opvallende moment in 2015 van El Imbatido was zijn waterval van blijdschapstranen vanwege de derde plaats in de Tour de France. Wellicht is dat het manco van Alejandro Valverde; te constant en te weinig echte uitschieters. Dubai Tour (4e), Tour of Oman (3e), Strade Bianche (3e), Ronde van Cata- lonië (2e), Amstel Gold Race (2e), Waalse Pijl (1e), Luik-Bastenaken-Luik (1e), Dauphiné Libéré (9e), Tour de France (3e), Clásica San Sebastián (3e), Vuelta a España (7e), WK (5e) en Ronde van Lombardije (4e). Philippe Gilbert verwoordde het aan het eind van het seizoen treffend: "Ik begrijp Valverde niet. Hij eindigde al vier keer als nummer 1 op de UCI WorldTour-ranking, misschien betekent dat veel voor hem." Maar op 35-jarige leeftijd nog wereldprestaties leveren in een peloton dat in de breedte steeds sterker wordt, daar neemt iedereen zijn sombrero voor af.
3. John Degenkolb (9%)
Twee monumenten in een seizoen winnen is in het hedendaagse wielrennen niet veel coureurs gegeven. Met zijn zeges in het zonnige San Remo en op het velodroom van Roubaix reed John Degenkolb een ijzersterk voorjaar. Door de mix van venijnige klimmetjes en kasseienstroken was de Duitser ook één van de favorieten voor wereldtitel op het parkoers in Richmond, maar in de Verenigde Staten was plek 29 op vijftien seconden van de winnaar zijn verdict. Het najaar steekt sowieso flets af bij zijn voorjaar. In de Vuelta a España - waar hij vorig jaar nog vier zeges binnen hengelde - wilde Dege nog wat overwinningen aan zijn seizoen toevoegen, maar de Duitse motor stokte telkens voor de Spaanse finish.
4. Greg Van Avermaet (5%) 5. Alexander Kristoff (3%) 6. Christopher Froome (2%) 7. Geraint Thomas (2%) 8. Fabio Aru (2%) 9. Alberto Contador (2%) 10. Andre Greipel (1%)
In het Wieler Revue Jaaroverzicht 2015 een uitgebreid portret van Tom Dumoulin. Wielerliefhebber of niet, in de zomer van 2015 kende heel het land hem. De renner van Giant-Alpecin maakte een stormachtige groei door, maar de jonge Limburger laat zich niet snel van de wijs brengen door verwachtingspatronen. De ontwikkeling van Dumoulin in zeven gezichten. "Ik ga niet mee in de kudde mensen die achter succes aan hobbelt."