Emotionele Peter Sagan heeft allerlaatste koers gereden: 'Ik voel verdriet, maar ook trots en vreugde'

De Slowaakse wielerlegende heeft zijn fiets definitief aan de wilgen gehangen.

Sagan

De professionele wielercarrière van Peter Sagan zit er nu echt op. Zondag nam het wielericoon voor eigen volk afscheid in de Ronde van Slowakije. Via Instagram blikte een emotionele Sagan terug op zijn carrière en bedankte hij al die hem gesteund heeft.

"Na zoveel jaren op de weg is het moeilijk te geloven dat er een einde is gekomen aan mijn reis in het professionele wielrennen", schreef de drievoudige wereldkampioen. "Het overschrijden van de finishlijn in de Ronde van Slowakije was een moment van gemengde gevoelens: verdriet, nostalgie, maar ook trots en vreugde."

"Het is een bitterzoet gevoel om vaarwel te zeggen tegen dit hoofdstuk, maar ik kon me geen meer perfecte plaats wensen om het te doen dan hier, in mijn thuisland en mijn thuiskoers."

"Ik herinner nog goed mijn allereerste koers, in de Tour Down Under op 19 januari 2010. Ik was een jonge snaak, nog geen 20 jaar oud, en toen kon ik me nooit inbeelden dat ik zo'n lange en vruchtbare carrière zou hebben in deze sport."

"Het is een lange weg geweest, met ups en downs. Mijn carrière beëindigen in de Ronde van Slowakije, omringd door de steun en liefde van mijn Slowaken, is een herinnering die ik voor altijd zal koesteren."

"Bedankt aan iedereen die deel heeft uitgemaakt van deze ongelofelijke reis. Jullie steun is mijn drijvende kracht geweest en ik ben zo dankbaar voor elk gejuich, elke aanmoediging en elk gedeeld moment. Zonder jullie had ik dit punt nooit bereikt."

Sagan wilde aanvankelijk na zijn wielerafscheid op de weg nog even doorgaan in het mountainbiken. Het grote doel was de Olympische Spelen in Parijs, maar Slowakije is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren.

Palmares

Sagan geldt als één van de allergrootste renners van de 21e eeuw. Hij reed een fenomenaal palmares bijeen met maar liefst 121 profzeges. Zijn grootste triomfen zijn drie wereldtitels op rij, zeven groene trui en twaalf ritzeges in de Tour en winst in de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix.

Nieuws
  • Cor Vos