'Beroepswielrenners kopen profcontract'

'Beroepswielrenners kopen profcontract'

Dagblad De Limburger dook in de wereld van contracten bij profwielrenners en komt tot de conclusie dat beroepswielrenners (nog steeds) profcontracten kopen.

In het peloton wordt hier tussen renners veel over gepraat, maar zelden durft iemand naar buiten te treden, schrijft De Limburger. Rob Ruijgh vindt dat daar niet geheimzinnig over gedaan moet worden. "Het is van alle tijden en het speelt ook nu nog. Ik heb zelf ook al concrete onderhandelingen zien afketsen omdat er gekozen werd voor renners die een zak met geld mee brachten."

Sommige Belgische ploegen maken het nog bonter. Ruijgh: "Teams die een renner met een werkloosheidsuitkering in dienst nemen, kunnen een overheidsbeloning van 12.000 euro ontvangen. Het liefst contracteren ze een werkloze renner die 50.000 euro meebrengt, want dan maken ze er nog winst op ook."

De Italiaanse krant Corriere dello Sport schreef vorige week dat veel profrenners zichzelf inkopen bij een ploeg. Het gaat om bedragen tot 50.000 euro, aldus de Italiaanse krant. Bovendien zijn veel van dit soort contracten illegaal: ploegen storten nog wel salaris op de rekening van de renner, maar die wordt vervolgens geacht dat geld weer, via geheime bankrekeningen, terug te storten.