100ste Giro start mogelijk in Japan

100ste Giro start mogelijk in Japan

De 100ste Giro d'Italia wordt wellicht op gang geschoten in Japan. Volgens diverse media is er een overeenkomst tussen organisator RCS Sport en Shizuoka, een stad ten zuiden van Tokyo.

Volgens het Belgische Sport/Voetbalmagazineen het Italiaanse Tuttobiciweb zal Shizuoka vier etappes organiseren van de Ronde van Italië 2017. Een daarvan finish op Mount Fuji, een hoogste berg in Japan met 3.776 meter. Het peloton keert na vier dagen terug naar Italië en heeft dan twee rustdagen, inclusief vliegreis.

"Er is altijd interesse in de Giro d'Italia en ik ga niet ontkennen dat er contacten zijn geweest met mensen in Japan", zegt RCS-baas tegen Cyclingnews. "Maar het is erg voorbarig om te zeggen dat de Giro-start 2017 in Japan is. Eigenlijk hoop ik dat de 100ste Giro gewoon in Italië start."

Verre Oosten

Sport/Voetbalmagazine berekende dat de totale kosten voor het organiseren van de Giro d'Italia in Japan een slordige 35 miljoen euro bedraagt. Organisator RCS Sport zou dan vijftien miljoen euro betalen, wat de transportkosten van en naar het Verre Oosten moet vergoeden. Bovendien krijgt ieder aanwezig team 500.000 euro om de oversteek te maken van Azië naar Europa.

Het is vooralsnog onduidelijk of de wielerploegen zo'n lange reis accepteren en of de UCI het peloton twee rustdagen gunt.