Prudhomme: "Rekening KNWU absurd hoog en ongegrond"

Prudhomme: "Rekening KNWU absurd hoog en ongegrond"

Als het aan Tour-directeur Christian Prudhomme ligt, kan de KNWU fluiten naar haar geld. "Vanuit het niets ontvingen wij een factuur van bijna 140.000 euro van de Nederlandse wielerbond", zegt Prudhomme in De Telegraaf. "Een absurd hoog bedrag dat nergens op gebaseerd is."

De nationale wielerbond spande gisteren een arbitragezaak aan tegen de ASO, omdat ze vindt dat het nog ongeveer 140.000 euro tegoed heeft voor de organisatie van de Tour-start in Utrecht. In eerste instantie diende de KNWU de rekening in bij de lokale organisatie in Utrecht, maar die was erg verrast. "Wij organiseren echter niet, maar faciliteiten", legt woordvoerster Natalja Talitsch van de Tourstart in Utrecht uit in de grootste krant van Nederland. "De rekening was voor de organisator en dat is ASO. Zij hebben aangegeven dat ze best een afdracht willen doen richting de wielerbond, maar niet dit absurd hoge bedrag."

Met dat antwoord op zak stuurde de KNWU de factuur door naar Parijs. Maar ook in de Franse hoofdstad waren ze geschokt. "Op 24 december 2014 ontvingen wij van de KNWU een kopie van de brief die naar Utrecht was gestuurd", aldus Prudhomme. "Een maand later kwam deze brief in het Frans vertaald op ons kantoor en op 5 mei een herinnering dat we moesten betalen. Enige uitleg hoe de bond aan dit bedrag komt en wat ze hiervoor heeft gedaan ontbreekt. Nooit eerder, niet in Londen, Monaco, Yorkshire of Rotterdam, hebben we van een federatie zo’n rekening ontvangen."

Giro-start kost 138.000 euro

Er is grote onduidelijkheid over de hoogte van het bedrag en hoe dit is opgebouwd. "Het bedrag is gekoppeld aan de grootte van een wedstrijd", zegt KNWU-directeur Huib Kloosterhuis. De Telegraaf zocht uit dat de start van een grote ronde en een proloog volgens de Nederlandse wielerbond 106.009 euro kost. Iedere etappe dat de Tour, Giro of Vuelta langer in Nederland blijft, kost 15.902 euro meer.

Dat de KNWU om ramkoers ligt met de ASO, de machtigste organisatie in de wielerwereld, lijkt niet verstandig. Kloosterhuis gaf gisteren al aan dat een Giro- of Vuelta-start in eigen land net zo mooi is als de Grand Depart van de Tour. Maar gemakshalve vergeet de KNWU-directeur dat de ASO een meerderheidsbelang in de Vuelta heeft. Voor de Giro-start van volgend jaar in Apeldoorn is Kloosterhuis naar eigen zeggen rond met de lokale organisatie; op de factuur staat een bedrag van 138.000 euro.

Maar woordvoerster Masja van de Wielen van de Giro-start in Gelderland weerlegt deze woorden in De Telegraaf. "Ik kan verklaren dat er niets met de KNWU over deze afdracht geregeld is." En vanuit Milaan zegt RCS-wielerbaas Mauro Segni tegen het dagblad: "Dit is een zaak tussen de lokale organisatie en de wielerbond. Zo werkt dat in alle landen."

Op de foto (v.l.n.r.): Jan Janssen, Christian Prudhomme (ASO), Bernard Hinault (ASO), Joop Zoetemelk, burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht en Hans Spigt