Cassani: "Italië heeft te lang op oude roem geteerd"

Cassani: "Italië heeft te lang op oude roem geteerd"

Voor het tweede jaar is Davide Cassani bondscoach van Italië op het WK. Zijn eerste optreden leverde geen medaille op voor de blauwhemden. Ook dit jaar is de leidsman realistisch. "We hebben geen renners meer die garant staan voor succes in een grote eendagskoers."

In 2006, 2007 en 2008 veroverden de Italianen de wereldtitel: de eerste twee jaar met Paolo Bettini, de laatste keer won Alessandro Ballan. In Varese haalde Cunego achter Ballan ook de zilveren plak. Daarna werd er geen enkele medaille meer veroverd en ook in de grote eendagswedstrijden zijn de Italianen weinig of helemaal niet succesvol.

"Het Italiaanse wielrennen heeft te lang geteerd op de roem uit vroegere dagen, er is te weinig aan de ontwikkeling gedacht", aldus Cassani. "Met de mondialisering van het wielrennen zijn we achterop geraakt. De hele ontwikkeling vanaf de invoering van de ProTour-ploegen hebben we alleen maar over ons heen laten komen, zonder veel inbreng en ook met de overgang van de amateurs naar de categorie-23 zijn we traag gevolgd. Op het hoogste profniveau hebben we ook nog maar één Italiaanse ploeg en dat betekent dat onze talenten die er wel degelijk zijn, moeten uitwijken naar buitenlandse ploegen, waar ze in dienst moeten rijden van anderen."

Lees het volledige interview met Davide Cassani in de nieuwe Wieler Revue. In dit nummer een uitgebreide voorbeschouwing op de wereldkampioenschappen, interviews met regenboogtrui-kanshebbers Alexander Kristoff, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet en zetten we alle favorieten en outsiders voor u op een rij. Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!