Bonificaties definitief terug in alle Touretappes

Bonificaties definitief terug in alle Touretappes

In de komende Tour de France, die op 4 juli in Utrecht van start gaat, zijn in alle etappes  bonificatieseconden te verdienen. Aanvankelijk zou dit alleen in de eerste week het geval zijn, maar gisteren meldde organisator ASO via L'Équipe dat de bonificaties definitief in alle etappes terug zijn.

In de Ronde van Frankrijk van 2007 waren er voor het laatst bonusseconden te verdienen. Daarna verdween de extra tijdwinst voor de top drie van elke etappe van het Tour-toneel.

,,De bonificaties zijn er om opgelopen achterstand in de tijdrit in Utrecht te compenseren", legt koersdirecteur Thierry Gouvenou uit. ,,Het idee is om de eerste week energieker te maken."

Tour-directeur Christian Prudhomme is het maar gedeeltelijk met de uitleg van Gouvenou eens. ,,Ik denk nog steeds dat real time beter is, maar ik ben pragmatisch. De bonussen worden gerechtvaardigd op basis van het parcours. Dit is de eerste keer in jaren dat wij de eerste tien dagen vlakke ritten hebben."

Tien, zes en vier seconden

Etappewinst levert in de 102e editie van La Grande Boucle tien tellen tijdwinst op. De nummer twee verdient zes bonusseconden, terwijl de nummer drie van elke etappe vier extra bonificatieseconden binnensleept.