Terpstra eindwinnaar Tour of Qatar

Terpstra eindwinnaar Tour of Qatar

Sam Bennett aan het feest in de slotrit van de Tour of Qatar. De Ier van Bora-Argon 18 won de massasprint in Doha, voor Andrea Guardini (Astana) en Nacer Bouhanni (Cofidis). Niki Terpstra is eindwinnaar van in Qatar, voor het tweede jaar op rij.

Voor de slotrit had Terpstra nog elf seconden voorsprong op Kristoff in het algemeen klassement. Met aan de streep tien bonificatieseconden en in de tussensprint onderweg tweemaal drie seconden te winnen was er nog kans voor de Noor om op de valreep met de eindzege aan de haal te gaan. Het parcours lag grotendeels in de straten van Doha, met tien plaatselijke rondes van bijna zes kilometer. Op twee doorkomsten aan de finish lag ook de streep getrokken voor de tussensprints.

Alejandro Valverde ging niet van start in deze laatste etappe. De Spanjaard was ziek en besloot forfait te geven met het oog op de Tour of Oman, waar hij volgende week ook aan de start staat. Vier renners reden in de eerste kilometers weg: Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise), Marcus Burghardt (BMC), Nicola Boem en Stefano Pirazzi (beiden Bardiani-CSF). Van die vier was Burghardt de best geplaatste in het klassement: de Duitser had voor aanvang van deze etappe maar 54 seconden achterstand op de leider in het klassement.

Met het vizier gericht op het pakken van seconden in de tussensprint zette Katusha zich al vroeg in de koers op kop. Het gat van de vier vluchters bedroeg derhalve nooit meer dan anderhalve minuut. Kort voor de eerste bonificatiesprint werden de aanvallers gegrepen. Tom Boonen en Matteo Trentin (beiden Etixx-Quickstep) probeerden Terpstra van dienst te zijn door de tussensprint mee te pakken. Kristoff nestelde zich tussen de Belg en de Italiaan en pakte op die manier twee seconden. Nog negen seconden scheidden de Noor van onze landgenoot.

Direct na de tussensprint gooide Etixx-Quickstep het over een andere boeg. Iljo Keisse demarreerde, hij kreeg Gijs van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) met zich mee. Al snel liepen de twee Belgen 25 seconden uit op het peloton. Bij de tweede tussensprint van de dag hadden zij nog een halve minuut voorsprong. Hier gebeurde dus niets voor het klassement. Daarna pakte Tinkoff-Saxo de leiding in het peloton over voor Peter Sagan. Het peloton stevende af op een massasprint. Daarin was Bennett de sterkste.