Ewan en Alaphilippe verdelen de buit in Ronde van Groot-Brittannië; Poels tweede in eindklassement

Zoals verwacht is Wout Poels er op de laatste dag van de door OVO Energy gesponsorde Ronde van Groot-Brittannië niet meer in geslaagd om klassementsleider Julian Alaphilippe nog te passeren in het slotcriterium in hartje Londen.

Julian Alaphilippe
  • Wout Poels Wout Poels
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

Veertien rondes van 5,5 kilometer door Londen, dat was de achtste laatste opgave van de Tour of Britain. In de ronde waren toeristische highlights als de Big Ben, 10 Downing Street, Horse Guards Parade, Trafalgar Square en Piccadilly Circus opgenomen. De biljartvlakke omloop beloofde een massasprint en die kwam er ook, al deed onder meer viervoudig Tour-winnaar Chris Froome tijdens de 77 kilometer lange afsluiter een aanvalspoging.

Maar aan de meet was het Caleb Ewan die zich veruit de snelste van het pak toonde. De Australische pocketsprinter, die volgend jaar voor Lotto-Soudal de stenen uit menig straat moet rijden, trimofeerde voor het eerst sinds februari weer eens.   

Achter de sprinter van Mitchelton-SCOTT kon Julian Alaphilippe rustig de handen de lucht in steken om zich vervolgens op het podium tot eindwinnaar te laten kronen. Wout Poels ondernam tijdens het criterium geen poging meer om de Fransman nog uit de groene leiderstrui te rijden, waardoor de winnaar van de koninginnenrit terug te vinden is op plaats twee in de algemene rangschikking.

Primoz Roglic completeerde namens LottoNL-Jumbo het podium. De drie voorgaande rondes van een week die de Sloveen reed wist hij stevast winnend af te sluiten, maar nu was de derde plaats het hoogst haalbare. Teleurstelling was er na de finish allerminst bij LottoNL-Jumbo-ploegleider Jan Boven: "We hebben al onze doelstellingen behaald. We winnen een etappe, hebben drie man in de top tien van de rangschikking en winnen het ploegenklassement. Dat is mooi."