Groenewegen pakt zege in Volta ao Algarve

Dylan Groenewegen heeft de vierde etappe in de Volta ao Algarve gewonnen. Hij bleef Arnaud Démare en Jasper Philipsen ruim voor.

Groenewegen
  • Arnaud Démare Arnaud Démare
  • Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen
  • Jasper Philipsen Jasper Philipsen

Na een bergetappe en een individuele tijdrit kon het peloton het in de vierde etappe relatief rustig aan doen. Er stonden weliswaar enkele heuvels op het programma, maar het lag in de lijn der verwachting dat de rit in een sprint zou eindigen. Een groep van vijf renners zou zich afscheiden van het peloton, maar daar zaten geen bekende namen bij. Het vijftal reed een voorsprong van zo'n zeven minuten bijeen. 

David Ribeiro van LA Aluminos bleef uiteindelijk als laatste vluchter over, maar door het werk van Deceuninck-Quick Step, Groupama-FDJ en Jumbo-Visma werd ook zijn inspanning tenietgedaan. Met nog veertien kilometer te gaan zat de vlucht van Ribeiro er op en was het afwachten of de sprintersploegen hun treintje op het goede spoor zouden krijgen. Op tien kilometer van de meet schudde Lars Bak, die in de eerste etappe nog lelijk ten val was gekomen, eens stevig aan de boom. De Deen reed even voor het peloton uit, maar kreeg vanzelfsprekend niet de benodigde ruimte. 

Ondertussen kreeg Groenewegen af te rekenen met mechanische problemen, maar de Amsterdammer werd opgewacht door zijn ploeggenoten en was razendsnel weer terug in het peloton. De finale ging razendsnel. Jumbo-Visma leverde uitstekend werk in de sprintvoorbereiding, want na de problemen van Groenewegen zat hij constant goed van voren. Na de laatste bocht leek Groupama-FDJ de controle over te nemen, maar door uitstekend werk van lead-out Mike Teunissen werd de rode loper uitgelegd voor Groenewegen, die het vervolgens oppermachtig afmaakte. Het is de tweede zege van het seizoen voor de topsprinter.