Deze vrouw fietste met bijna 300 per uur achter een racewagen

De advertenties van Fred Rompelberg heeft u ongetwijfeld wel eens in ons blad zien staan. Maar hij zal zijn advertenties in het vervolg moeten aanpassen: zijn beroemde hogesnelheidsrecord is afgelopen weekend immers aan flarden gereden.

Denise Mueller-Korenek

De 45-jarige Denise Mueller-Korenek werd in 2016 al de snelste vrouw op een fiets. Destijds was haar topsnelheid zo'n 237 kilometer per uur. Maar de Amerikaanse wilde meer. Het record van Rompelberg (268.76 km/u) moest en zou ook verbroken worden. 

Op de Bonneville Salt Flats in Utah was het afgelopen weekend zover. Achter dezelfde dragster die Rompelberg in 1995 ook gebruikte werd Mueller-Korenek eerst op gang getrokken, maar daarna trapte ze zelfstandig naar haar topsnelheid. Over een mijl gemeten was haar gemiddelde snelheid 296 (!) kilometer per uur.

De verlengde recordfiets, gemaakt van carbon, was was uitgerust met 17-inch motorwielen en -banden voor extra stabiliteit bij extreme snelheden. De fiets beschikte daarnaast over over extra vering om de schokken bij oneffenheden op te kunnen vangen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Matt Ben Stone (@mattbenstone) op

In haar poging om de snelste fietser ter wereld te worden kreeg Mueller-Korenek hulp van twee vorige wereldrecordhouders: John Howard en - jawel - Fred Rompelberg, thans organisator van fietsvakanties op Mallorca.

Charlie Murphy was in 1899 de eerste die een poging deed om zo hard mogelijk op een fiets te rijden. Achter een stoomtrein kwam hij uiteindelijk tot 96 kilometer per uur. Mueller-Korenek was twee jaar geleden de eerste vrouw die een poging deed.