Van der Poel, Van Vleuten en Wiebes in de prijzen op wielergala

Mathieu van der Poel en Annemiek van Vleuten zijn respectievelijk tot wielrenner en wielrenster van het jaar gekozen. Lorena Wiebes wint de Gerrie Knetemann trofee voor grootste talent van het jaar.

Wielergala

Op het Wielergala in Den Bosch werden traditioneel de prijzen voor de beste wielrenner, wielrenster en het talent van het jaar uitgereikt. Primus bij de mannen was, natuurlijk niet geheel verrassend, Mathieu van der Poel. VDP raasde als een wervelwind door het wielerjaar. Hij won onder meer het WK veldrijden, de Brabantse Pijl, Dwars door Vlaanderen, de Amstel Gold Race en drie etappes plus het eindklassement van de Tour of Britain. Op de mountainbike werd hij Europees kampioen crosscountry en hij won de wereldbeker. Er bestond dan ook niet veel twijfel over naar wie de Gerrit Schulte Trofee zou gaan. De andere genomineerden  waren Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Mike Teunissen, Harrie Lavreysen en Twan van Gendt. 

Mathieu van der Poel, die in verband met het overlijden van zijn opa Raymond Poulidor niet aanwezig was, volgt Tom Dumoulin op. De Limburger werd afgelopen vijf jaar verkozen tot beste wielrenner van Nederland. 

Keetie van Oosten-Hage Trofee

De Keetie van Oosten-Hage Trofee voor beste wielrenster ging naar Annemiek van Vleuten. De 37-jarige renster hield daarmee Anna van der Breggen, Marianne Vos, Kirsten Wild, Amy Pieters en Laura Smulders achter zich. Van Vleuten kende, nadat ze hersteld was van haar knieblessure, een geweldig seizoen. Ze won de Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik, zette de Giro Rosa naar haar hand en pakte op het WK uit met een legendarische solo. In ons jaaroverzicht vindt u een uitgebreid interview met Van Vleuten.

Gerrie Knetemann Trofee

De Gerrie Knetemann Trofee voor renner van de toekomst is gewonnen door Lorena Wiebes. De 20-jarige sprintster won dit seizoen vijftien keer en sluit het jaar af als nummer één op de wereldranglijst. De andere genomineerden waren Demi Vollering, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden en Nils Eekhoff.