Hofstetter verrast met zege in Le Samyn

Hugo Hofstetter heeft Le Samyn op zijn naam geschreven. De Fransman was na een slopende koers de snelste van een elitegroepje. Hij bleef Aimé De Gendt en de verrassende David Dekker voor.

Hofstetter
  • Hugo Hofstetter Hugo Hofstetter

De finale brak al vroeg los, want op tachtig kilometer van het einde gaf Deceuninck-Quick Step gas. Op de kasseien van Le Samyn brak het daardoor. Het geaccidenteerde parkoers en de slechte weersomstandigheden zorgden ervoor dat het een afvalkoers zou worden. Niki Terpstra, in het verleden twee keer winnaar van Le Samyn, kende een pechdag en reed op een zeer slecht moment lek. Na een lange achtervolging kwam hij terug tot aan de kop, maar de Nederlander had zijn energie verspild in die achtervolging.

Op zo'n vijftien kilometer van de meet was er nog een uitgedund peloton bij elkaar, maar op dat moment ging Jasper Stuyven op de pedalen staan. De winnaar van Omloop Het Nieuwsblad reed dinsdag in dienst van Alex Kirsch, die uiteindelijk de beslissende move zou maken. Twaalf renners, zonder Stuyven, zouden zich afscheiden van het peloton. Enkele namen die wel aanwezig waren: Kirsch, Hofstetter, Bryan Coquard, Giacomo Nizzolo, Florian Sénéchal, Gianni Vermeersch, Tim Declercq, Clément Venturini en een op het oog ijzersterke David Dekker.

Op de laatste kasseienstrook liet Dekker zich enigszins verrassen doordat hij achterin de groep zat. Vooraan bleken De Gendt, Sénéchal, Nizzolo en Kirsch de sterksten. Coquard moest de rol ondertussen lossen waardoor er een snelle man minder in de groep overbleef. Door het getreuzel vooraan kwam er toch nog een grote groep terug. Dat was voor Kirsch het sein een alles-of-niets-poging te ondernemen, maar ook die bleek niet beslissend. Het zou dan ook eindigen in een sprint met uitgeputte renners. Venturini ging als eerste aan en Dekker leek uitstekende papieren te hebben, maar de zoon van Erik Dekker kon niet meer op zijn pedalen staan. Hofstetter was uiteindelijk met overtuiging de snelste. De Fransman boekt daarmee zijn eerste zege van het seizoen.

Nieuws
  • Cor Vos