Veelzeggend: 5(!) vader en zoons waartegen Alejandro Valverde koerste in het profpeloton

Op Vaderdag zetten we de vader en zoons waar Alejandro Valverde tegen reed op een rijtje. Best bizar toch? (En als je er meer weet dan deze zes; laat het ons weten...)

alejandro valverde
  • Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Als we hem zelf mogen geloven is Alejandro Valverde in 2022 op 42-jarige leeftijd dan toch echt bezig aan z'n laatste jaar als profwielrenner.

In zijn lange loopbaan - hij is prof vanaf 2002 - nam Valverde het nog op tegen de vaders van sommige renners waar hij nu tegen koerst. Vaderdag is de ideale dag om er vijf op een rijtje te zetten!

1) Erik en David Dekker

Erik Dekker en Alejandro Valverde namen het vaak tegen elkaar op in de Amstel Gold Race. Zoon David is meer een sprinterstype, maar ook Valverde is rap natuurlijk. Ze kruisten voor het eerst de degens in de UAE Tour.

Erik Dekker en Alejandro Valverde bij de start van Amstel Curacao Race in 2006. | Beeld: Cor Vos

2) Nicola en Riccardo Minali

Nicola Minali was van 1993 tot en met 2002 een katterappe sprinter, onder andere in dienst van de beruchte Gewiss-Ballan-ploeg. Hij won zeven Giro-ritten en drie Tour-etappes. Dat zit er voor zoon Riccardo niet in, maar de renner van Ingermarché-Wanty-Gobert reed vorig seizoen wel een Vuelta aan de zijde van Valverde - en in 2018 won hij twee ritten in de Ronde van Langkawi.

Nicola Minali wint een etappe in de Giro van 1998. | Beeld: Cor Vos

3) Alexei en Pavel Sivakov

Een vader en zoon waarbij de zoon bekender is dan de vader. Pavel neemt het in rittenkoersen als klimmer op tegen Valverde, maar vader Alexei was zoals je hieronder ziet niet bepaald een klimmerstype. Deze Russiche beer reed van 1996 tot en met 2005 in het profpeloton, waarvan zes seizoenen bij het Franse BigMat-Auber 93.

Alexei Sivakov tijdens de start van de Tour in Duinkerken, 2001. Beeld: Cor Vos

4) Erik en Rick Zabel

Erik Zabel was net als Valverde een veelwinnaar; zoon Rick is net wat minder getalenteerd maar al wel prof sinds 2014. In 2022 rijdt hij voor Israel-Premier Tech. Zoon Zabel is inmiddels alweer 28.

Valverde en Zabel knuffelen kersvers wereldkampioen Paolo Bettini bij het WK in Salzburg 2006. | Beeld: Cor Vos

5) Wim en Mauri Vansevenant

Wim Vansevenant was van 1994 tot en met 2008 een gewaardeerde helper in het peloton (die meermaals de rode lantaarn won in de Tour), maar zoon Mauri kan het Alejandro Valverde lastig maken in de Waalse klassiekers. In 2022 weer zij aan zij in de Waalse Pijl op de Muur van Huy?

Valverde en Vansevenant op de Muur van Huy in 2021. | Beeld: Cor Vos

De bron voor deze informatie is een tweet van de Finse wielergek @ammattipyoraily en de reacties die daarop kwamen. Het zou maar zo kunnen dat er nog meer vader en zoons zijn die allebei tegen Alejandro Valverde koersten; laat ons dat dus vooral weten!

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers

Beeld: Cor Vos