Benoot zegeviert in zesde rit Parijs-Nice

Tiesj Benoot heeft de zesde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Belg bleef in de eerste bergetappe Michael Matthews en Sergio Higuita. Ondanks een bijna valpartij blijft Maximilian Schachmann de leider.

Benoot
  • Afbeelding van Maximilian Schachmann Maximilian Schachmann
  • Afbeelding van Sergio Higuita Sergio Higuita
  • Afbeelding van Tiesj Benoot Tiesj Benoot
  • Afbeelding van Michael Matthews Michael Matthews

Overal worden koersen afgelast, maar in Parijs-Nice ging de zesde etappe 'gewoon' door. Ondanks dat de laatste rit wordt geschrapt en Bahrain-McLaren besloot uit de koers te stappen. Daarnaast vonden ook Caleb Ewan en Elia Viviani het mooi geweest in de Koers naar de Zon. Het duurde even voordat er een kopgroep ontstond in de zesde etappe, maar na een tijdje was het toch zover. Van de omvangrijke kopgroep kwamen Nicolas Edet en Romain Bardet voorop te liggen, maar zij kregen nooit heel veel ruimte.

Op kop van het peloton deed vooral Deceuninck-Quick Step het werk. Voor Soren Kragh Andersen, de winnaar van de individuele tijdrit twee dagen geleden, ging het desondanks niet snel genoeg. De Deen ging ten aanval en opende daarmee de echte finale. Andersen reed snel naar de twee koplopers toe, mede door de hulp van ploegmaat Nikias Arndt, die ook deel uitmaakte van de vroege vlucht. De aanval bleek onderdeel van een groot tactisch plan van Team Sunweb.

Op de voorlaatste klim van de dag reed Andersen eerst Edet en vervolgens Bardet uit de wielen. Zij werden vervolgens snel opgepeuzeld door het peloton, waar Vincenzo Nibali niet veel later ten aanval trok. Hij werd makkelijk gevolgd door Benoot. De Belg was bergop zelfs sterker dan Nibali en ging vervolgens op de pedalen staan om Nibali te lossen. Met een grote versnelling reed hij naar zijn ploegmaat Andersen toe. Die laatste deed nog wat werk voor Benoot, maar kon niet lang meer van dienst zijn. Dus ging Benoot solo verder.

Benoot had lang een voorsprong van zo'n halve minuut. Hier en daar werd er achter hem wel aangevallen, maar niemand kon een verschil maken en leider Schachmann kwam ook niet in de problemen bij speldenprikken van Julian Alaphilippe en Sergio Higuita. Wel wist Bob Jungels weg te komen, maar hij kon de oversteek naar de kop niet maken. Op het laatste steile heuveltje van de dag had Benoot nog een goede tred. Zo kon hij naar de zege rijden en doet hij weer helemaal mee om de eindzege in Parijs-Nice. Leider Schachmann zat in de groep daarachter, maar kwam in een van de laatste bochten bijna ten val. Op miraculeuze wijze bleef hij op de been, maar zijn ketting lag er daardoor wel af. Desondanks blijft Schachmann de leider in het algemeen klassement.

Nieuws
  • Cor Vos