📸 Parijs-Nice maakt parkoers voor 2025 bekend: muurtjes, opnieuw experimentele ploegentijdrit en traditioneel slotstuk

De Franse rittenkoers Parijs-Nice wordt in 2025 verreden van 9 tot 16 maart. Bekijk het parkoers van de Koers naar de Zon. 

jorgenson bokaal parijs-nice

In navolging op het parkoers van Tirreno-Adriatico, is ook dat van Parijs-Nice 2025 bekendgemaakt. De Franse rittenkoers, die bekend staat als De Koers naar de Zon, kent eenzelfde parkoers als in de voorbije jaren, met opnieuw een bijzondere ploegentijdrit.

Explosief begin

De achtdaagse begint op zondag 9 maart met een etappe in en rond Le Perray-en-Yvelines. Daarin zit een 1,2 kilometer lang muurtje met percentages tot wel 15 procent verstopt.

"Een afwisseling van bossen, open stukken en heuvels", omschrijft de organisatie de rit op sociale media. "De perfecte cocktail voor een explosieve start."

Op dag twee zijn de sprinters aan zet, al kunnen waaiers de rit naar Bellegarde flink verstoren. "Zelfde finish als in 2019, toen de wind het peloton uit elkaar blies", waarschuwt de organisatie.

Experimentele ploegentijdrit

Net als in de voorbije edities pakt Parijs-Nice ook in 2025 uit met een experimentele ploegentijdrit. "De officiële racetijd voor elk team is vastgesteld door de eerste renner die de finish passeert", legt de organisatie het concept nog eens uit.

"Voor het klassement wordt gebruik gemaakt van de tijden van elke individuele renner. Op deze manier kan een leider die vóór de finish valt, tijd verliezen voor het algemeen klassement, zelfs als zijn team de rit wint."

De 28 kilometer lange ploegentijdrit, met muurtje erin, staat gepland op dag drie van de Franse rittenkoers. De chronorace wordt verreden rond Nevers, met de start op racecircuit Magny-Cours.

Een dag na de ploegentijdrit mogen de klimmers aan de bak. Net als in 2023 ligt er namelijk een aankomst bergop op La Loge des Gardes, een 6,7 kilometer lange klim aan ruim zeven procent gemiddeld.

Profielen etappes 1, 2, 3 en 4

Muurtjes-etappe

In de Tirreno zit geen échte muurtjes-etappe in 2025, maar in Parijs-Nice wel! De finale van etappe vijf ligt er bezaaid mee, met de finish op échte muur van 1,7 kilometer aan 11,1 procent in La Côte Saint-André.

"Ter vergelijking, de Muur van Hoei is 1,3 kilometer aan een gemiddeld van 9,6 procent", benadrukt de organisatie de zwaarte van de aankomst van etappe vijf.

In rit zes kan het peloton bijkomen van de vele muurtjes van een dag eerder. "De etappe is gemaakt voor sprinters, maar pas op voor de wind", meldt de organisatie over de rit naar Berre l'Etang.

Traditioneel slotstuk

Ook in 2025 houdt Parijs-Nice vast aan het beproefde recept in het slotweekend. Een bergop aankomst op de voorlaatste dag en de korte rit door het bergachtige achterland van Nice op de slotdag.

Etappe zeven is de zwaarste bergetappe van het rondje, al is de aankomst op Auron niet héél zwaar (7,3 kilometer aan 7,2 procent).

De slotrit op dag acht gaat ditmaal achtereenvolgend over de Col de la Porte, Côte de Peille, Col d'Èze en Col des Quatre Chemins. De afstand tussen de start en finish in Nice is met 119,9 kilometer opnieuw kort, dus een nieuwe spektakelrit licht in de lijn der verwachtingen.

Profielen etappes 5, 6, 7 en 8

2024

In 2023 werd Parijs-Nice gewonnen door Matteo Jorgenson. De Amerikaan van Team Visma | Lease a Bike snoepte de gele leiderstrui in de spectaculaire slotrit naar Nice af van landgenoot Brandon McNulty.

Remco Evenepoel was in de slotrit op pad met de latere eindwinnaar. Hij mocht de etappe winnen en verzekerde zich van de tweede plaats, de winst in het berg- en puntenklassement. Verder was Parijs-Nice 2024 bijzonder succesvol voor de Nederlandse sprinters. Olav Kooij sprintte twee keer naar ritwinst, Arvid de Kleijn boekte één etappezege.

Nieuws
  • Cor Vos