Dylan van Baarle: ‘Het is momenteel meer bezigheid dan echt trainen’

In de Tour Down Under liet Dylan van Baarle (27) met een vijfde plaats zien dat hij wederom een stap heeft gezet in zijn ontwikkeling. Het coronavirus zorgt er logischerwijs voor dat hij het niet in zijn geliefde voorjaarsklassiekers kan laten zien. “Maar er zijn op dit moment belangrijkere zaken in de wereld.”

Baarle
  • Afbeelding van Dylan van Baarle Dylan van Baarle

Van Baarle keerde afgelopen week terug van een trainingskamp in Zuid-Afrika, waar hij zich samen met Chris Froome voorbereidde op koersen die niet zullen doorgaan. “Inmiddels ben ik weer in Monaco. Ik ben eerder dan gepland teruggekeerd uit Zuid-Afrika, maar dat is even niet anders. De terugreis naar Monaco ging gelukkig vrij vlot. Trainen kon hier de eerste dagen nog, al had je wel speciale papieren nodig. Italië heb ik me niet aan gewaagd, maar ik ben wel in Frankrijk geweest. Ik heb de drukke steden proberen te vermijden, maar inmiddels mag je hier helemaal niet meer buiten trainen.”

Nijlpaarden

Voor Van Baarle en zijn ploeggenoten zit er momenteel niets anders op dan hun kilometers maken op de hometrainer. “Het zou misschien kunnen dat we met de ploeg in een gehele rustperiode gaan, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Ik zat van de week een stukje Jinek te kijken en zelfs de virologen weten niet hoe ernstig het gaat worden. Niemand weet het, dus moeten we het dag per dag bekijken. Voor ons is het momenteel meer bezigheid dan trainen. Het helpt me dat ik het gewoon onwijs leuk vind om te fietsen. Het is voor mij geen opgave om op de hometrainer te stappen. Als je nu volle bak moet trainen en bepaalde oefeningen moet uitvoeren dan wordt het een ander verhaal.”

Van Baarle in de Tour de France

Hard trainen deed Van Baarle wel in Zuid-Afrika. Samen met viervoudig Tourwinnaar Chris Froome verbleef de Voorburger in Crystal Springs. Dicht bij het Kruger Park en op zo’n 350 kilometer van Johannesburg. Tussen de nijlpaarden, buffels, apen en zebra’s maakten Van Baarle en Froome hun trainingstochten. “Ik heb er in totaal acht dagen gezeten en heb er een superleuke tijd gehad. Ik zou graag nog eens terugkeren. Het was top geregeld, want we hadden ook een verzorger, mecanicien en kok tot onze beschikking. Maar als het coronavirus daar uitbreekt, wil je er niet zitten. Het is sowieso fijner om dan thuis te zitten, maar ook qua ziekenhuisverzorging ben ik dan liever in Monaco.”

Froome en Van Baarle waagden zich in Zuid-Afrika onder meer aan avontuurlijke gravelweggetjes. De Brit maakte onlangs zijn rentree in competitieverband. In de UAE Tour reed hij zijn eerste wedstrijdkilometers na zijn zware valpartij van vorig jaar in de Dauphiné. “Het is moeilijk om te zeggen of Chris op schema zit, maar het gaat wel de goede kant op. Eigenlijk merk je vrijwel niets meer van zijn ongeluk als je hem ziet lopen of fietsen. Hij vertelde me dat hij niet bang was geweest om te vallen of om in het peloton te rijden tijdens de UAE Tour. In dat opzicht is hij gelukkig niet veranderd.”

Opkijken

Van Baarle neemt tijdens de revalidatie van Froome sporadisch contact op met de kopman van Team Ineos. “Ik wilde hem niet tot last zijn door de hele tijd te vragen hoe het met hem gaat. Misschien dat ik hem vaker had moeten spreken, want het is ook gewoon een normale man die naar het toilet moet. Maar ik kijk vanwege zijn verdienste toch nog tegen hem op. Het was de eerste keer dat we met z’n tweeën op trainingskamp zijn geweest. We hebben dezelfde coach en na de afgelastingen van onder meer de E3 BinckBank Classic werd me gevraagd of ik naar Zuid-Afrika wilde komen. Daar heb ik eigenlijk niet over hoeven nadenken en de volgende dag ben ik nog in het vliegtuig gestapt.”

"Chris vertelde me dat hij niet bang was om te vallen of in het peloton te rijden in de UAE Tour."

Van Baarle over Froome

Er zijn renners in het peloton met nul koersdagen op de teller. Van Baarle maakte echter in Australië al zijn seizoensdebuut. Dat deed hij naar behoren, want hij eindigde als vijfde in het eindklassement van de Tour Down Under. “Ik heb weer een mooie stap gezet in de winter. Ik ben heel tevreden dat ik ieder jaar weer ietsje beter word. Ik hoop die ontwikkeling zo lang mogelijk vol te kunnen houden. Bergop reed ik weer net iets beter dan vorig jaar, maar in Australië liggen ook geen hele zware beklimmingen. Ik heb hard getraind en ben blij dat het direct werd terugbetaald in Australië. Helaas kan ik het nu niet laten zien, maar dat is even niet anders. Op dit moment spelen er belangrijkere zaken in de wereld dan wielrennen.”