Stybar: 'M'n koffer ligt nu in de kelder'

Een jaar geleden won Zdenek Stybar zowel de Omloop Het Nieuwsblad als de E3 Harelbeke. Dit jaar was hij klaar om zijn titel te verdedigen, maar de coronacrisis gooit roet in het eten. Niet kunnen koersen valt hem zwaarder dan gedacht, vertelt hij op de website van zijn team Deceuninck - Quick Step.
Stybar: 'M'n koffer ligt nu in de kelder'

Thuis is Stybar verdeelt Stybar zijn tijd tussen zijn gezin en fit blijven. Hij vertelt over het voorjaar van 2019 en het omgaan met de onzekerheid en welke impact dat heeft op de hele wereld. "Het is ongelooflijk hoe snel de tijd gegaan is. De E3 Harelbeke was één van mijn mooiste overwinningen. Eén van de belangrijkste en mooiste wedstrijden op de kalender."

Normaal gesproken zou Stybar vandaag op de fiets stappen om zijn titel te verdedigen, en dat valt hem zwaar. "Ik heb hier heel hard voor gewerkt en heb geprobeerd om in deze periode van het seizoen in de best mogelijke vorm te zijn, net als iedereen. M'n winter was goed, ik won een etappe in Argentinië en in Parijs-Nice voelde ik dat m'n vorm stijgende was. Dat gaf me het vertrouwen dat ik in Vlaanderen en Roubaix in mijn beste vorm aan de start zou staan. Helaas is dat nu allemaal weg. We kunnen alleen maar hopen dat alles snel normaal wordt."

Moeilijk en frustrerend

"Zonder koersen is het mentaal niet makkelijk. Ik keek erg naar uit deze weken, maar er is nu niets meer over", vervolgt Stybar. "Het enige dat ik kan doen, is me aanpassen. Natuurlijk blijf ik trainen, hoewel ik geen 200 kilometer lange ritten meer doe. Maar trainen zonder doelen is erg moeilijk en frustrerend."

De Tsjech weet het echter wel te relativeren. Koers is uiteindelijk maar bijzaak. "Het geeft je wel een heel nieuw perspectief. Ik begrijp dat het niet meer om fietsen gaat. Er zijn zoveel mensen die harder worden geraakt door wat nu gebeurt. Het zet me wel aan het denken, ik denk aan die mensen en hoe de hele wereld worstelt met deze crisis."

"Het gaat verder dan sport", vervolgt Stybar. "Het is belangrijk om op dit soort moment elkaar te helpen sterk te blijven in deze moeilijke tijden. Een klein gebaar of een vriendelijk woord, kunnen al een verschil maken."

Koffer in de kelder gelegd

"Ik train elke dag alleen, want ik wil in m'n ritme blijven. Ik train zoveel als ik kan. Daarbuiten breng ik vele tijd met m'n zoontje door, wat erg fijn is. Normaal leef ik uit m'n koffer, maar die ligt nu in de kelder en het is gek om dat ding niet in huis te zien. Maar het thuis zijn heeft z'n voordelen. Ik ben blij dat ik tijd met m'n familie kan doorbrengen en heb er vertrouwen in dat ik later dit jaar weer kan koersen."

  • Zdenek Stybar

Laatste nieuws