HomeNieuwsStybar: 'M'n koffer ligt nu in de kelder'

Stybar: ‘M’n koffer ligt nu in de kelder’

Een jaar geleden won Zdenek Stybar zowel de Omloop Het Nieuwsblad als de E3 Harelbeke. Dit jaar was hij klaar om zijn titel te verdedigen, maar de coronacrisis gooit roet in het eten. Niet kunnen koersen valt hem zwaarder dan gedacht, vertelt hij op de website van zijn team Deceuninck - Quick Step.

Thuis is Stybar verdeelt Stybar zijn tijd tussen zijn gezin en fit blijven. Hij vertelt over het voorjaar van 2019 en het omgaan met de onzekerheid en welke impact dat heeft op de hele wereld. “Het is ongelooflijk hoe snel de tijd gegaan is. De E3 Harelbeke was één van mijn mooiste overwinningen. Eén van de belangrijkste en mooiste wedstrijden op de kalender.”

Normaal gesproken zou Stybar vandaag op de fiets stappen om zijn titel te verdedigen, en dat valt hem zwaar. “Ik heb hier heel hard voor gewerkt en heb geprobeerd om in deze periode van het seizoen in de best mogelijke vorm te zijn, net als iedereen. M'n winter was goed, ik won een etappe in Argentinië en in Parijs-Nice voelde ik dat m'n vorm stijgende was. Dat gaf me het vertrouwen dat ik in Vlaanderen en Roubaix in mijn beste vorm aan de start zou staan. Helaas is dat nu allemaal weg. We kunnen alleen maar hopen dat alles snel normaal wordt.”

Moeilijk en frustrerend

“Zonder koersen is het mentaal niet makkelijk. Ik keek erg naar uit deze weken, maar er is nu niets meer over”, vervolgt Stybar. “Het enige dat ik kan doen, is me aanpassen. Natuurlijk blijf ik trainen, hoewel ik geen 200 kilometer lange ritten meer doe. Maar trainen zonder doelen is erg moeilijk en frustrerend.”

De Tsjech weet het echter wel te relativeren. Koers is uiteindelijk maar bijzaak. “Het geeft je wel een heel nieuw perspectief. Ik begrijp dat het niet meer om fietsen gaat. Er zijn zoveel mensen die harder worden geraakt door wat nu gebeurt. Het zet me wel aan het denken, ik denk aan die mensen en hoe de hele wereld worstelt met deze crisis.”

“Het gaat verder dan sport”, vervolgt Stybar. “Het is belangrijk om op dit soort moment elkaar te helpen sterk te blijven in deze moeilijke tijden. Een klein gebaar of een vriendelijk woord, kunnen al een verschil maken.”

Koffer in de kelder gelegd

“Ik train elke dag alleen, want ik wil in m'n ritme blijven. Ik train zoveel als ik kan. Daarbuiten breng ik vele tijd met m'n zoontje door, wat erg fijn is. Normaal leef ik uit m'n koffer, maar die ligt nu in de kelder en het is gek om dat ding niet in huis te zien. Maar het thuis zijn heeft z'n voordelen. Ik ben blij dat ik tijd met m'n familie kan doorbrengen en heb er vertrouwen in dat ik later dit jaar weer kan koersen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Meer zoals dit

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...