Robert Gesink: 'In de Tour bouw je je afweersysteem helemaal af'

Robert Gesink traint noodgedwongen op zijn balkon en gaat alleen de deur uit om boodschappen te doen. In Andorra, waar hij woont, is het namelijk verboden om buiten te sporten. De klimmer vraagt zich af of het verstandig is om een Tour de France te rijden, ook voor de gezondheid van de renners.
Robert Gesink: 'In de Tour bouw je je afweersysteem helemaal af'

In een Skype-gesprek met de NOS laat Gesink aan Herman van der Zandt zien dat hij traint op zijn balkon. De renner heeft een prachtig uitzicht, maar het is niet ideaal. "Je moet het meer zien als bezig blijven", vertelt Gesink. "Wij wachten ook op verder nieuws. Dan is alsnog maar de vraag of het verstandig is om te koersen. Je gaat jezelf toch drie weken lang binnenstebuiten trekken en je afweersysteem helemaal afbouwen."

Strenger

Volgens Gesink zijn ze in Andorra strenger dan in Nederland. "Ze zijn hier wat zuidelijker wat strenger. We zitten dichtbij Frankrijk en Spanje, waar het probleem toch wat verder is. Je mag niet naar buiten voor extreme activiteiten, zoals sporten, waarbij de kans groter is dat je in het ziekenhuis belandt als er iets gebeurt. Ze willen de zorg zoveel mogelijk ontlasten en risico’s wegnemen. Daarin worden topsporters gezien als voorbeelden."

Virtuele Ronde van Zwitserland

Gesink doet ook mee aan de virtuele Ronde van Zwitserland, die door onder meer Velon georganiseerd wordt. Hij verwacht dat het een zware dobber wordt. "Ik ben benieuwd, maar ik heb wel een probleem: ik woon op hoogte. Hier zit minder zuurstof in de lucht en als ik tegen jongens op zeeniveau moet koersen ben ik mooi de Sjaak."

  • Robert Gesink

Laatste nieuws