Armstrong zat al op 21e aan de doping: 'Of ik daar kanker door kreeg? Ik zeg geen nee'

Lance Armstrong heeft onthuld dat hij al op zijn 21e aan de doping zat. De voormalige wielrenner, die zijn zeven Tourzeges afgenomen zag worden, vertelt in een tweedelige docu van ESPN meer over zijn dopinggebruik. De documentaire komt later deze maand, online, uit.
Armstrong zal al op 21e aan de doping: 'Of ik daar kanker door kreeg? Ik zeg geen nee'

Vorige week meldde Armstrong al dat hij in de docu 'zijn waarheid zal vertellen'. CyclingWeekly wist enkele andere opvallende uitspraken van de Texaan op te tekenen. Op de vraag hoe oud hij was toen hij begon met het gebruiken van doping, antwoordde hij het volgende: "Wauw, er meteen vol in. Ik was waarschijnlijk 21."

Armstrong vertelt dat hij al in zijn eerste seizoen als professional, in 1992, cortisonen gebruikte. Maar hij vertelde ook over de overgang van wat hij 'doping met een laag octaangehalte', naar het gebruik van EPO. "De voordelen daarvan waren zo groot, dat het peloton van doping met laag octaangehalte, dat altijd al bestond, naar raketbrandstof ging. Dat was de beslissing die we moesten nemen", zegt Armstrong daarover. Hij vertelt ook dat hij vanaf de winter van 1995 ging samenwerken met Michele Ferrari.

In 1996 werd er teelbalkanker vastgesteld bij Armstrong. "Of dat het gevolg was van dopinggebruik? Ik weet het niet, maar ik sluit het zeker niet uit", aldus de Texaan. "Ik kan wel vertellen dat ik één keer in mijn leven groeihormonen heb gebruikt. Dat was in 1996. Groeihormonen hebben op een paar soorten cellen een groeistimulerende werking. Zou het dan niet logisch zijn dat als er iets slechts in zou zitten, dat dat dan ook zou groeien?", vraagt hij zich af.

Armstrong gaf in 2013 bij Oprah Winfrey toe tijdens zijn carrière doping gebruikt te hebben. Hij werd vervolgens voor het leven geschorst en moest zijn Tour de France-titels (en meer) inleveren. ESPN heeft een tweedelige documentaire over en met de Amerikaan gemaakt. Deze gaat in twee delen, op 24 en 31 mei, in premiere.

  • Lance Armstrong

Laatste nieuws