Voorzitter MPCC Legeay: 'Argumenten Dumoulin zijn niet redelijk'

MPCC-voorzitter Roger Legeay reageert verrast op de argumenten waarmee Tom Dumoulin uit de beweging gestapt is. Volgens hem heeft de Nederlander het standpunt van de MPCC over ketonen niet genoemd, toen hij zich per mail afmeldde. Dat schrijft Cyclingnews.
Voorzitter MPCC Legeay: 'Argumenten Dumoulin zijn niet redelijk'

Eerder werd bekend dat Tom Dumoulin opstapte als lid van de MPCC. Hij was het niet eens met de opstelling van de MPCC gedurende Parijs-Nice. De MPCC nam geen stelling over het doorgaan van die wedstrijd, iets waar de Limburger de nodige kritiek op had: "Hun motivatie is dat ze er voor de volksgezondheid zijn, maar het rijden van Parijs-Nice – wat gezondheidsrisico nummer één was op dat moment – was helemaal prima." Een aantal teams, waaronder Jumbo-Visma, trok zich terug uit die wedstrijd.

Ook noemde Dumoulin het standpunt van de MPCC over het gebruik van ketonen hypocriet. "Ze kwamen met het verhaal dat het gebruik van ketonen erg gevaarlijk is", aldus de Limburger. "Onze ploeg gebruikt ketonen, dus dan is het ook een beetje hypocriet van mezelf om lid te zijn van de MPCC. Die twee zaken samen hebben mij doen bewegen om mij af te melden."

'Zijn argumenten zijn gewoon niet goed'

"Ik respecteer ieders keuze, maar in het geval van Tom Dumoulin zijn de argumenten die hij naar voren brengt gewoon niet goed", stelt Legeay. "We hebben één verklaring afgelegd over de pandemie, na Parijs-Nice, waarin we zeiden dat renners de regels van hun regering moeten respecteren en niet buiten moeten trainen wanneer dat de aanbeveling was in hun land. Ten tijde van Parijs-Nice was er geen lockdown in Frankrijk en was er geen verbod van de regering, dus de wedstrijd kon gewoon doorgaan."

"Dumoulin zegt dat hij de MPCC regels rondom corticoïden respecteert en dat is een erg goede zaak", zegt Legeay. "Maar wij hebben niet gezegd dat het gebruik van ketonen gevaarlijk is. Pas nadat uit Belgisch onderzoek bleek dat ketonen prestaties met 15% zouden bevorderen, hebben we het pas verboden. Er zijn teveel onzekerheden rondom ketonen, dus we hebben besloten ze pas toe te laten wanneer er meer duidelijk is."

'Hij had kunnen bellen om het uit te leggen'

Legeay vertelt dat Dumoulin in zijn mail alleen zijn ongenoegen over de passiviteit rondom Parijs-Nice uitspreekt. "Hij had het helemaal niet over ketonen, maar sprak alleen over Parijs-Nice en wat hij vond van de rol van de MPCC daarin. Waarom zou je je aan de MPCC regels houden wanneer je voor Sunweb rijdt en daarmee stoppen wanneer je naar Jumbo-Visma gaat? Daar is geen reden voor. Hij had ook kunnen bellen om het uit te leggen. Renners die lid zijn van de MPCC hebben altijd de mogelijkheid om hun stem te laten horen over zaken die hen verontrusten."

  • Team Jumbo-Visma
  • Team Sunweb
  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws