Dumoulin zegt lidmaatschap MPCC op: 'Hypocriete opstelling rondom ketonen en Parijs-Nice een farce'

Tom Dumoulin heeft zijn lidmaatschap bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, opgezegd. Zijn ploeg Jumbo-Visma is geen lid van de beweging, maar Dumoulin was wel persoonlijk lid.

Dumoulin zegt lidmaatschap MPCC op: 'Hypocriete opstelling rondom ketonen'
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

"Ik vind het gedachtegoed van de MPCC heel mooi", vertelt Dumoulin aan WielerFlits. "Zij streven een schonere sport na en vinden de huidige dopingregels nog niet streng genoeg, vooral op het gebied van cortisonengebruik. Daar kan ik wel inkomen. Ze hebben strengere regels dan officieel. Team Sunweb was lid van de MPCC en ik was persoonlijk ook lid."

Parijs-Nice een farce

Dumoulin was het er niet mee eens dat er werd doorgekoerst in Parijs-Nice. Hij noemt het een farce. "Naar mijn mening had die koers niet verreden moeten worden. Toen was er al de corona-uitbraak, ook in Frankrijk. Er waren echt flinke problemen. Toen heeft de MPCC daar niets over gezegd. Hun motivatie is dat ze er voor de volksgezondheid zijn, maar het rijden van Parijs-Nice – wat gezondheidsrisico nummer één was op dat moment – was helemaal prima.”

Ketonen

Dumoulin is het ook niet eens met de opstelling van de MPCC over ketonen, zo vertelt hij. "Ze kwamen met het verhaal dat het gebruik van ketonen erg gevaarlijk is", aldus de Limburger. "Onze ploeg gebruikt ketonen, dus dan is het ook een beetje hypocriet van mezelf om lid te zijn van de MPCC. Die twee zaken samen hebben mij doen bewegen om mij af te melden."

Dumoulins ploeg Jumbo-Visma was lid van de MPCC, maar stapte daar in 2015 uit toen George Bennett niet mocht starten in de Giro d'Italia van dat jaar. De renner uit Nieuw-Zeeland had een te lage cortisolwaarde. Volgens de ploeg was de manier van meten niet juist en niet waterdicht.

Nieuws
  • Cor Vos