Kelderman: 'Ik begon door te slaan. Ik werd te extreem'

Wilco Kelderman brak in 2014 door met een zevende plek in de Giro en maakte dat jaar Vincenzo Nibali, Alberto Contador en Chris Froome het leven zuur in de Dauphiné. Sindsdien is het wachten op de ene uitschieter. Pech en blessures vormen een rode draad in zijn carrière, maar volgens de renner wou hij ook te veel. "Ik werd te extreem", vertelt hij.

Kelderman: 'Ik begon door te slaan. Ik werd te extreem'
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM
  • Afbeelding van Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Na een zevende plek in de Giro d'Italia en een vierde plaats in die bewuste Dauphiné dacht Kelderman klaar te zijn voor de volgende stap, vertelt hij in het AD. "Maar achteraf ging het die zomer al een beetje fout. Ik begon door te slaan. In plaats van door te bouwen waar ik was, wilde ik te veel. Ik werd te extreem."

"Bij de junioren trainde ik drie keer per week en deed ik mijn koersjes. Het was Spielerij", vertelt de Sunweb-renner. "We zaten bij wedstrijden met cola aan het ontbijt en 's avonds aten we chips. Toen ik bij de beloften met een trainer ging werken, ging ik met stappen vooruit. Ik dacht er niet te veel bij na, het ging op gevoel. Maar het begint pas als de resultaten écht goed worden. Dan ga je nadenken hoe je kunt verbeteren en dag ga je fouten maken. Nóg meer trainen, nóg meer op je voeding letten."

Kelderman vertelt dat hij niet eerlijk naar zijn trainer was en elke dag op de weegschaal stond. "Als het getalletje op de weegschaal laag was, dan voelde het als een overwinning. In de koers at ik niet genoeg, waardoor ik niet goed herstelde en er soms doorheen zakte. Het was niet zo dat ik heel slecht was, maar ik miste iets."

Mentaal spelletje

Volgens de klimmer is wielrennen een mentaal spelletje. Je moet volgens hem bereid zijn om af te zien en diep te gaan. "Daarvoor moet je mentaal fris zijn", stelt hij. "Pas toen ik overstapte naar Sunweb, in 2017, heb ik de switch gemaakt. Ik ben nog altijd een introverte jongen, maar ik ben nu wel duidelijk in wat ik vind en voel."

In 2017 werd Kelderman vierde in de Vuelta. Hij geeft zelf aan dat hij dat niveau sindsdien niet meer gehaald heeft. "Het heeft geen zin om daaraan te denken. Ik kijk meer naar de toekomst." Overigens is het nog niet duidelijk welke grote ronde Kelderman dit jaar rijdt, zijn programma is niet bekend, legt hij uit. "De Tour? Ik zet liever alles op de Giro, maar uiteindelijk beslist de ploeg."

Nieuws
  • Cor Vos