Update: 'Geen hersenschade en schade aan ruggenmerg voor Jakobsen. Situatie redelijk stabiel'

Fabio Jakobsen ligt na een huiveringwekkende valpartij met Dylan Groenewegen in een kunstmatige coma. De Nederlands kampioen kwam zwaar ten val in de eerste etappe van de Ronde van Polen en werd naar het ziekenhuis afgevoerd, zo vertelt de perschef van de Ronde van Polen. Groenewegen en Jakobsen streden om de dagzege, toen het gruwelijk misging.
Update: 'Geen hersenschade en schade aan ruggenmerg voor Jakobsen. Situatie redelijk stabiel'

In de eindsprint van de etappe met finish in Katowice leek Jakobsen Groenewegen in te halen. Echter, Groenewegen week van zijn lijn en daardoor kwam Jakobsen in de hekken terecht. Vervolgens knalde Jakobsen met hoge snelheid (de weg liep omlaag, dus de snelheden lagen hoog) tegen de finishboog aan. Niet alleen Jakobsen kwam ten val, ook Groenewegen ging onderuit. Hij werd gediskwalificeerd en Jakobsen werd als winnaar aangewezen, voor zoverre dat nu iets waard is.

De rondearts van de Ronde van Polen, Barbara Jerschina, vertelde vanavond aan verschillende Poolse media dat de situatie van Jakobsen kritiek is. De Nederlands kampioen ligt in coma en verkeert in levensgevaar. "Zijn toestand is erg slecht", legt ze uit. "We hebben te maken met een ernstig hersenletsel en zijn gehemelte is gebroken, intuberen gaf dus problemen. We hebben via buizen zuurstof bij hem aangebracht. Zijn hart werkte wel heel goed, maar hij vecht voor zijn leven. Laten we onze vingers voor hem kruisen. Hij heeft veel bloed verloren."

Hij heeft zeer ernstige verwondingen", gaat ze verder. "De situatie is levensbedreigend. Hij heeft ook erg veel bloed verloren, maar hij leeft nog en hij is bij ons. Hopelijk winnen we..."

Update 22:39: 'Geen schade aan hersenen en ruggenmerg'

De adjunct-directeur van het ziekenhuis waar Fabio Jakobsen naartoe gebracht is, heeft meer verteld over de situatie van de Nederlands kampioen. In een gesprek met de Poolse sportzender TVP Sport vertelt hij dat Jakobsen geen hersenletsel heeft opgelopen en dat zijn ruggenmerg ook intact is gebleven. Jakobsen heeft wel schade opgelopen aan zijn borst. Zijn situatie is stabiel, maar morgen kan men een betere diagnose stellen.

Reactie Jumbo-Visma

Jumbo-Visma heeft op Twitter haar excuses aangeboden. De ploeg komt later met een statement.

  • Fabio Jakobsen

Laatste nieuws