Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 3: Nice-Sisteron

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!
tour de france

Kans voor de sprinters

Na het geweld van de twee voorgaande dagen hebben de renners een relatief rustige dag voor de boeg. De start is naast de Allianz Arena, waar voetbalclub OGC Nice zijn thuiswedstrijden afwerkt. De karavaan trekt over overwegend vlakke wegen richting het noorden. De finish is getrokken in Sisteron, oftewel de poort naar de Provence. De Tour de France verlaat echter het bij Nederlandse toeristen populaire gebied, want al vroeg in de Tour lonkt het hooggebergte.

Nog nooit eerder was Sisteron een finishplaats in de Tour de France. Wel was de aankomst vaak in Sisteron getrokken tijdens Parijs-Nice. Onder anderen Laurent Jalabert, Andrei Tchmil en Alex Zülle kwamen eens winnend over de streep in Sisteron. Grote namen op de erelijst dus. De laatste keer dat een etappe in Parijs-Nice eindigde in de stad met de bekende citadel, was in 2018. Wellicht biedt die rit hoop aan de vluchters, want dat jaar ging de zege naar aanvaller Jerôme Cousin.

Kanshebbers

Caleb Ewan, Sam Bennett, Alexander Kristoff, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, Cees Bol.

Feitje

Mark Cavendish, Peter Sagan en André Greipel zijn de nog actieve renners met meer dan tien ritzeges in de Tour de France. Sagan en Greipel rijden ook in deze Tour.

Historie

Eenmaal eerder mocht Sisteron de Tour de France verwelkomen. Toen niet als finishplaats, maar als startplaats. Vooral Mark Cavendish zal goede herinneringen hebben aan de stad, want hij kwam na bijna 185 kilometer als eerste over de streep. Voor Alessandro Petacchi en Tyler Farrar. De zege in de desbetreffende etappe is een van zijn dertig ritzeges.

De Brit heeft nog een aantal overwinningen nodig om het alltime-record van Eddy Merckx te evenaren. De Kannibaal staat op 34 ritzeges. Sinds 2016 kende Cavendish echter geen succes meer in de Tour de France. Sterker nog, sinds dat jaar won hij in totaal nog maar twee keer. Een rit in de Tour of Abu Dhabi en een in de Dubai Tour.

Daar zijn verzachtende omstandigheden voor aan te wijzen, want Cav kampte lange tijd met klierkoorts. Hij is er dit jaar niet bij in de Tour. Het record van Merckx blijft hoogstwaarschijnlijk aan de horizon liggen.

Laatste nieuws