Lefevere nadat Alaphilippe geel verliest: 'Moeilijk te aanvaarden'

Het was het meest opvallende feit van de Touretappe van gisteren. Julian Alaphilippe pakte op 17 kilometer van de finish een bidon aan, wat hem 20 seconden tijdstraf opleverde én hem dus (voorlopig) het geel kost. Ploegbaas Patrick Lefevere baalt, maar weigert een schuldige aan te wijzen. "Het is een gezamenlijke fout", zegt hij in Het Nieuwsblad.
Lefevere nadat Alaphilippe geel verliest: 'Moeilijk te aanvaarden'

"Het is een beslissing die door de staf gezamenlijk werd genomen om daar iemand te posteren met een drinkbus. Hebben ze de afstand tot de finish fout ingeschat? De ene keer wordt dat reglement ook stipter toegepast dan de andere keer, maar ik weiger een schuldige aan te duiden", vindt Lefevere, om er vervolgens een wijsheid uit te gooien: "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen"

"Het is moeilijk te aanvaarden, vooral omdat Julian gevochten heeft als een leeuw om dat geel te veroveren en te houden. Het was onze bedoeling die trui zo lang mogelijk te dragen."

Lefevere vertelt dat ploegleider Tom Steels aangaf dat juist die plek de enige plaats was waar een bidon kon worden aangegeven. Dat had te maken met de coronaregels rondom de Tour. De grote baas van Deceuninck-Quickstep noemt het dan ook jammer dat een populaire renner om deze manier het geel verliest. "Het is een speciale Tour. Iedereen moet uitermate voorzichtig zijn met de teambubbel. We moeten ook wegblijven van het publiek. Er waren dus bepaalde verzachtende omstandigheden waarom we het bord van de 20 kilometer misten. We maakten een fout. Er is niets aan doen."

'Geel terugpakken? Vraag me af waar en wanneer'

Volgens Lefevere ziet het er niet naar uit dat Alaphilippe voorlopig het geel terugpakt: "Zie Orcières-Merlette, waar hij zich misschien iets te vroeg recht zette en nog derde werd. De vraag is hoe hij 16 seconden terugneemt op zo’n pak tegenstanders? Julian zal misschien wel vechten om het geel terug te pakken, maar ik vraag me af waar en wanneer dat mogelijk is."

Overigens is de nieuwe klassementsleider Adam Yates niet heel blij met de manier waarop hij het geel nu in handen heeft gekregen. "Ik had dat geel liever op een andere manier veroverd. Door tijd terug te nemen op Julian Alaphilippe of door een etappe te winnen, want daarom ben ik hier. Ik zal die trui wel moeten dragen, anders riskeer ook ik een boete", zegt de Brit.

  • Deceuninck-Quick Step
  • Julian Alaphilippe

Laatste nieuws