Campagnolo Ekar, een 13-speed gravel groepset

De gravelhype gaat ook niet aan Italië voorbij. Campagnolo haakt er lekker op aan met de Ekar-groepset. Inderdaad, een groepset specifiek voor gravel: 13-speed, enkel voorblad en laag in gewicht.

Campagnolo Ekar, een 13-speed gravel groepset

Shimano en SRAM hebben met respectievelijk GRX en 1X groepen al een tijdje gravelspecifieke schakelgroepen in het assortiment, dus de Italianen konden niet achterblijven. En ze zijn niet de eerste met een 13-speed groep, maar met de Ekar (vernoemd naar de Cima Ekar, inderdaad een klim in Italië) groep heeft Campagnolo echt iets moois neergezet.

Campagnolo kiest voor een enkel voorblad, maar dus met maar liefst 13 kransjes achteraan heb je genoeg versnellingen om uit te kiezen. Er zijn drie verschillende cassettes, waarvan twee als kleinste kransje een 9 hebben. De 'grootste' cassette gaat tot 44 kransjes. Het gaat dan om een 9-36, 9-42 en 10-44.

In combinatie met een 38, 40, 42 of 44 tands voorblad kun je erg licht trappen, mocht dat nodig zijn. Die 13-speed cassette behoeft nog wel een beetje extra uitleg. Hij past alleen op een 13-speed specifieke body, al kun je een 12-speed body wel ombouwen. Campa heeft de afstand tussen de kransjes en de ketting wat smaller gemaakt, zodat alles qua breedte past. De 9 grootste kransjes zitten in één blok vast aan elkaar en de overige kransjes zitten aan elkaar vast met een sluitring. Die sluitring is dan weer intern, zodat alle kransjes op de body passen.

Extra afgedichte bracketlagers

Het binnenste handeltje van de shifter heeft een iets andere vorm, zodat je hem vanuit de beugel ook goed kunt bedienen. Hij is fors groter dan je gewend bent van de andere groepen van Campagnolo. Je kunt maximaal drie tandjes in één keer opschakelen, afschakelen gaat tandje voor tandje. De achterderailleur heeft, vergelijkbaar met SRAM, een clutch waardoor de ketting goed op spanning blijft. Over de remmen valt niet heel veel spannends te zeggen. Wat wel het vermelden waard is, is dat de bracketlagers beter zijn afgedicht, zodat ze langer mee moeten gaan. Op de website van Campagnolo kun je er alles over lezen.

Een complete Ekar groepset weegt ongeveer 2.450 gram en kost €1.700,-

Materiaal
  • Campagnolo