Het grote belang van sportvoeding (BCAA's) tijdens het fietsen

BCAA's, stiekem onmisbaar voor iedere wielrenner en misschien heb je wel helemaal geen idee wat het is. Na het lezen van dit artikel is dat anders...

sportvoeding

Herstel van de spieren

Wielrennen is een sport die veel vraagt van het lichaam. Er is veel kracht en uithoudingsvermogen nodig om het beste resultaat te behalen. Het kan dan ook een goed idee zijn om je lichaam tijdens het fietsen wat extra ondersteuning te geven. Sportvoeding kan hierbij helpen. Zo kan BCAA de kwaliteit van de spiermassa behouden tijdens het fietsen. Het zorgt tevens voor een beter herstel van de spieren na het sporten.

Wat zijn BCAA's?

BCAA is een afkorting van Branched-Chain Amino Acids. In het Nederlands worden dit ‘vertakte aminozuren’ genoemd. Hierbij horen leucine, isoleucine en valine. De eiwitten in spierweefsel bestaan maar liefst voor een derde uit deze aminozuren. Ze spelen een belangrijke rol bij de opbouw en het herstel van de spieren. BCAA is dan ook onmisbaar in het lichaam.

Helaas kunnen deze aminozuren niet zelf door het lichaam aangemaakt worden, waardoor je ze via voeding of voedingssupplementen binnen moet binnenkrijgen. Van nature komen de vertakte keten aminozuren voor in vlees, vis, melkproducten, eieren, bonen, noten en zaden. Supplementen zijn een goede keuze wanneer je niet genoeg aminozuren binnenkrijgt via voeding of wanneer je ze op een snelle en makkelijke manier wilt innemen tijdens of na het fietsen.

BCAA voor wielrenners

Het is algemeen bekend dat sporten goed voor je is. Toch kunnen intensieve duursporten, zoals wielrennen, een flinke aanslag op je lichaam plegen. Doordat de spieren een grote inspanning moeten verrichten kan er spierschade of -afbraak ontstaan. Je kunt dit herkennen in de vorm van vermoeidheid, spierpijn en verzuring van de spieren. Het is dus belangrijk om extra goed voor je spieren te zorgen wanneer je aan wielrennen doet.

Dit kun je doen door, zoals ook hierboven vermeld, BCAA te gebruiken. De drie aminozuren helpen mee om de spieren te herstellen en weer op te bouwen. Wanneer het nodig is kunnen BCAA’s ook door het lichaam afgebroken worden om extra energie te leveren. BCAA’s kunnen dan ook tijdens en na het sporten ingenomen worden.

De inname van BCAA’s

Leucine, isoleucine en valine zijn alle drie erg belangrijke aminozuren voor duursporters. Toch wordt aangeraden om wat meer leucine binnen te krijgen in verhouding met de andere twee aminozuren. De supplementen houden rekening met deze verhouding.

In de meeste gevallen zijn BCAA’s verkrijgbaar als een poeder dat opgelost kan worden. Hierdoor kan je heel eenvoudig de supplementen binnenkrijgen tijdens of na het sporten. Door extra BCAA’s te nemen tijdens het wielrennen kun je spierafbraak voorkomen, waardoor het mogelijk zou kunnen zijn om het langer vol te houden. Wanneer je direct na het fietsen supplementen inneemt, help je de spieren bij het herstel.

BCAA-supplement kopen

BCAA’s blijken dus wel ontzettend belangrijk te zijn voor wielrenners. Wil je zelf ook de spieren helpen bij het herstel? Dan kun je BCAA-supplementen gaan overwegen om snel en eenvoudig de juiste hoeveelheid aminozuren binnen te krijgen. Zo weet je zeker dat je de juiste BCAA supplementen voor jouw situatie kiest en het beste fietsresultaat behaald wordt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.