Geraint Thomas verlaat Giro d'Italia

Geraint Thomas heeft de Giro d'Italia verlaten. De Tourwinnaar van 2018 en topfavoriet voor de Giro van dit jaar heeft een breuk in zijn bekken opgelopen en moet de strijd staken, dat meldt zijn team INEOS Grenadiers.
Geraint Thomas verlaat Giro d'Italia

Thomas verloor gisteren zijn evenwicht in de neutralisatie en smakte hard tegen het asfalt. Het leek erop dat de topfavoriet onderuitging door een bidon. Hij reed de etappe nog wel uit, maar moest minuten toegeven op de andere favorieten. Over zijn klassement kon hij dus een kruis zetten, maar afstappen was toen nog niet zeker. Thomas is maandagavond naar het ziekenhuis gegaan, waar scans aantoonden dat hij geen breuken had.

Echter, vanochtend is Thomas nog een keer naar het ziekenhuis gegaan voor een nieuwe scan. Deze scan liet zien dat de Welshman een breukje in zijn bekken heeft opgelopen. "Geraint heeft vanochtend een MRI en een CT-scan gehad, waaruit bleek dat er een kleine, niet verplaatste breuk in het onderste deel van het bekken was, die gisteren niet op de röntgenfoto's was opgemerkt", vertelt teamarts Phil Riley. "Uit voorzorg hebben we hem teruggetrokken uit de wedstrijd, want het is een blessure die gemakkelijk erger kan worden."

"Het is zo frustrerend. Ik had zoveel werk in deze wedstrijd gestoken en alles gedaan wat ik kon. Ik voelde me in een net zo goede, zo niet betere, conditie dan toen ik de Tour won. Om het zo te eindigen is enorm balen", vertelt Thomas. "Ik had echt zin om te starten vandaag. Ik wilde starten met de jongens en hen in ieder geval de komende dagen helpen om etappes te winnen, maar diep van binnen wist ik dat er iets niet klopte. We deden dus een extra scan. Het maakt de beslissing op de een of andere manier gemakkelijker als er een breuk is. Ik wil natuurlijk niet nog meer schade aanrichten."

Cyclingnews meldt wel dat Thomas zijn fiets klaarstond bij de teambus, voor de start van de vierde etappe, maar rond half 12 vanochtend kwam het nieuws dat hij toch niet opstapt en de koers verlaat. Het betekent waarschijnlijk ook het einde van Thomas zijn wegseizoen. Thomas zou dit jaar de Tour rijden, maar in de Dauphiné werd duidelijk dat zijn vorm niet goed genoeg was voor La Grande Boucle. INEOS besloot daarom hem uit te spelen in de Giro. De afgelopen weken leek Thomas, met een tweede stek in de Tirreno-Adriatico en een vierde plaats op het WK tijdrijden de juiste vorm te hebben gevonden.

  • INEOS Grenadiers
  • Geraint Thomas

Laatste nieuws