🎥 Man reed alle Alpencols uit de Tour op één dag (800 kilometer) in de stromende regen en werd gered van hongerklop door Geraint Thomas

18.000 hoogtemeters op één dag: alle Alpencols uit de Tour van dit jaar! En het regende ook nog. Geraint Thomas kwam 'm tegen en hielp.  

geraint thomas en een ultrafietser

De laatste jaren - corona speelt er misschien wel een rol in - bedenken veel (amateur)wielrenners de meest bizarre en zware uitdagingen. De Australische ex-prof Lachlan Morton is as we speak bijvoorbeeld bezig aan een 'Rondje Australië': 14.000 kilometer met 44.000 hoogtemeters; een maand lang elke dag zo'n 400 kilometer.

800 kilometer non-stop met 18.000 hoogtemeters

Maar we hebben iemand anders gevonden die een misschien nog wel zwaardere uitdaging al volbracht. Nou ja, zwaarder... Vooral heel anders. Want Victor Bouscavet is ultrafietser en besloot alle Alpen-cols uit de afgelopen Tour de France te gaan fietsen (dat is inclusief de cols uit het slotweekeind rond Nice en Monaco).

Dat leverde een rit op van 800 kilometer met 18.000 hoogtemeters. Bouscavet voltooide zijn beproeving al in juni en deed er 38 uur over - hij fietste non-stop.

Tijdens zo'n beproeving ga je natuurlijk door verschillende emotionele stadia. Na 500 kilometer zat hij er een beetje door terwijl hij net met de lange beklimming naar Isola 2000 bezig was. Het regende heel hard; hij zat er even door. Juist omdat moment werd hij ingehaald door niemand minder dan... Geraint Thomas.

De Welshman maakte een praatje met Bouscavet en zorgde voor wat extra brandstof in de vorm van voeding uit de ploegleidersauto. Net wat Bouscavet nodig had, want hij zat al 24 uur op de fiets en was hongerig omdat hij bij een paar winkels kwam die juist allemaal dicht waren.

Je ziet de beelden hieronder, en ook nog de gehele docu die Bouscavets sponsor Look maakte. En natuurlijk hebben we de Strava-activiteit van Bouscavet ook nog even opgezocht, want als het niet op Strava staat, is het niet gebeurd...

Het Instagram-filmpje met Geraint Thomas

De gehele docu van een half uur op YouTube

De Strava-activiteit van Victor

De beelden komen dus al uit juni, toen Geraint Thomas in volle voorbereiding was op de Tour de France. Daarin kon hij geen potten breken, de dubbel Giro-Tour bleek voor de Welshman wat te veel van het goede. In de Giro werd hij op 38-jarige leeftijd nog verdienstelijk derde.

Na de Tour reed Thomas alleen nog de Renewi Tour, waarin hij in de laatste etappe opgaf. De rest van het seizoen staan er voorlopig nog geen races op het programma voor de INEOS-renner. Ook in 2025 is Thomas nog actief als profwielrenner. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dat wel z'n laatste jaar. Hij zinspeelde er al op zich dan weer toe te gaan leggen op de Vlaamse klassiekers en Parijs-Roubaix, zoals hij in het begin van zijn wegcarrière deed.

Pelotonpraat
  • Instagram Victor Bouscavet