Analyse | Het duel Van der Poel vs. Van Aert nader beschouwd aan de hand van 3 criteria

Helaas wordt na de afgelasting van Parijs-Roubaix geen drieluik, maar we krijgen zondag in Gent-Wevelgem en de week erna in de Ronde van Vlaanderen toch twee prachtige duels te zien tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. In het veld al zo vaak betwist, op de weg wat minder vaak. We bekijken hun kansen aan de hand van 3 criteria.

van der poel van aert
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

De ploeg

In het veld van minder of geen belang, maar in wegwedstrijden juist wel: de ploeg rond de kopman. Je zou zeggen dat dit 1-0 is voor Van Aert omdat hij in een World Tour-ploeg rijdt en Van der Poel het moet doen met een ploeg van een niveautje lager, maar de afgelopen weken hebben bijvoorbeeld Jonas Rickaert en Dries de Bondt laten zien een uitstekend potje te kunnen fietsen. Maar toch mogen we de mannen rond Van Aert (Teunissen, Grøndahl Jansen) nét wat hoger aanslaan. Wat ons betreft beschikt Van Aert dus over de betere ploeg.

De vorm

Het is de vraag of Wout van Aert zijn topvorm uit de Tour ook na een weekje rust nóg langer heeft kunnen rekken - en naar de Ronde toe zelfs nóg weer een week langer. Op het WK was-ie nog dik in orde (understatement). Bovendien: wie zijn wij om te gaan twijfelen aan Van Aert; hij heeft ons in de afgelopen twee maanden wel laten zien dat we niet moeten twijfelen over de Belg. Twijfelen over Belg(ië) laten we aan Het Goede Doel over...

Van der Poel heeft na z'n ietwat mislukte (voor zijn standaard dan..) start van het coronaseizoen de draad weer aardig opgepakt (understatement deluxe). Z'n weekend met de 50 kilometer lange krachtsexplosie in de BinckBank Tour en de dag erna er weer staan in L-B-L was ronduit indrukwekkend. Dat VDP - zonder Tour in de benen - die vorm vast kan houden, lijdt eigenlijk geen twijfel. Qua vorm is er Van der Poel meer een zekerheid dan Van Aert dus. 1-1? Ja, laten we het zo maar zeggen.

Het parcours

In Gent-Wevelgem krijgen Van Aert en Van der Poel een parcours voor de kiezen dat vaak door het weer zwaar wordt. Zoals je hieronder ziet, is de kans behoorlijk groot dat de renners het niet droog houden - de wind die in het tabelletje staat is helaas in knopen en niet in Beaufort.. Is dat dan een voordeel voor iemand? Misschien voor Van Aert, maar dat is dan ook alleen maar gebaseerd op die hongerklop van Van der Poel op het WK in hondenweer van vorig jaar. VDP heeft in de cross al bewezen ook prima in slecht weer uit de voeten te kunnen. Beetje spijkers op laag water zoek dus.. (En bovendien zijn er ook weersites die helemaal geen regen voorspellen).

Met de laatste helling op iets meer dan 30 kilometer van de streep (de welbekende Kemmelberg) is de kans groot dat het op een sprint met een grote danwel kleinere groep uitdraait. Wie de sterkste is van de twee? Geen idee.. (dat rijmt, dus het is waar), zeker niet na een zware koers. Daar zou je het EK van 2018 kunnen aanhalen, waarin Van der Poel tweede werd achter Matteo Trentin en Van Aert het moest doen met een derde plek. Maar ook dat is een beetje spijkers op laag water zoeken..

Op het parcours van De Ronde liet Van der Poel vorig jaar na een val zien als een Razende Roeland over de kasseien te kunnen stormen; binnen mum van tijd was hij weer terug bij de groep der favorieten. Uiteindelijk werd hij vierde. De Nederlander liet bij z'n debuut dus zien dat Vlaanderens Mooiste hem past als een jas - of een wielerpakje. Van Aert viel met een veertiende plek enigszins tegen. Maar de Van Aert van nu is echt wel een pak sterker dan de Van Aert van toen.

Dus geen van beiden is echt uitgesproken in het voordeel qua parcours tijdens beide wedstrijden. Als er een col van buitencategorie in had gezeten, hadden we het voordeel gezien de Tour aan Van Aert moeten geven, maar dat gaat wat te ver voor de Paterberg of de Kemmelberg...

Conclusie

Eigenlijk kun je vooraf maar één ding zeker zeggen: wij, de wielerliefhebbers zijn de grote winnaar. Twee van dit soort klasbakken, de Messi en Ronaldo van het wielrennen, die op het best van hun kunnen tegen elkaar strijden, nu ook op de weg; wat wil een mens nog meer? Ja, dat ze het ook in Parijs-Roubaix doen, maar dat gaan we volgend seizoen zien. Laten we nu eerst gewoon genieten van Gent-Wevelgem en De Ronde met een Van der Poel en Van Aert die er nog een beetje sterker voor staan dan vorig jaar.

(Als je dit zo leest, lijkt het misschien of de rest van het peloton figureert. Maar zo is het natuurlijk absoluut niet. Wat kan bijvoorbeeld Alaphilippe in z'n eerste Ronde? Welke sprinter schopt het ver in Gent-Wevelgem? Allemaal interessante zaken om te volgen.)