Tijdrijders opgelet: met dit revolutionaire stuurtje ben je de Filippo Ganna van je fietsgroepje

We kwamen op Instagram een filmpje tegen waarin een gewone racefiets tijdens het fietsen lijkt te veranderen in een tijdritfiets. Het geheim zit in het stuur, dat tijdens het fietsen naar voren kan worden geschoven.
Tijdrijders opgelet: met dit revolutionaire stuurtje ben je de Filippo Ganna van je fietsgroepje

Dit type stuur wordt gemaakt door Morf Tech, een Amerikaans bedrijf. Normaal gesproken heeft een tijdritstuur altijd twee beugels om in te liggen en een zogenaamde basebar, waar de remmen op zitten. Die basebar is ook hoognodig, omdat in liggende positie een tijdritfiets nauwelijks door een bocht te krijgen is. Denk maar aan Chloé Dygert op het afgelopen WK tijdrijden. Toch is zo'n basebar in liggende positie vrij overbodig wanneer je rechtdoor fietst. In feite is het dan niet meer dan een windvanger.

Morf Tech heeft daar een oplossing voor bedacht. Een stuur wat je tijdens het fietsen naar binnen kunt klappen, zodat je automatisch in tijdritpositie komt te liggen. Komt er een bocht aan? Dan klap je hem weer uit. Door met je duimen op een knopje te drukken, komt hij los en kun je hem naar binnen klappen en aero gaan liggen.

Het stuur is niet UCI-legaal, dus je zult Dumoulin en co. er niet mee zien fietsen (los daarvan lijkt het ons best link in een ploegentijdrit), maar de internationale triatlonbond ITU heeft het stuur wel goedgekeurd voor gebruik in niet-stayer wedstrijden.

Laatste nieuws