'Doping' in de virtuele wielerwereld: Zwift schorst twee rensters voor 6 maanden

Deze dames moeten strafrondjes in de regen maken...
zwift

De virtuele wielerwereld van Zwift begint steeds meer op de echte wielerbiotoop te lijken, want het online fietsplatform deelt nu ook schorsingen uit. Fikse schorsingen. De website Cyclingweekly.com bericht over een Zwift-schorsing van maar liefst 6 maanden voor twee dames die volgens het platform vals hebben gespeeld.

Voor mensen die zelf Zwiften zal het geen verrassing zijn dát er wordt valsgespeeld, want hoe vaak zie je niet Pogacariaanse wattages per kilogram voorbijflitsen in Watopia of één van de andere werelden - en dan is het niet Pogacar zelf... Het is heel gemakkelijk om een lager gewicht in te vullen dan je daadwerkelijk hebt, zodat je een hoger aantal watt per kilogram haalt, waar het allemaal in draait in Zwift.

Bij de twee dames (Lizi Duncombe en Shanni Berger) speelt er wat anders. De twee Zwiften wat professioneler dan de gemiddelde gebruiker, die bij regen de zolderkamer of garage opzoekt in plaats van naar buiten te gaan; ze doen aan wedstrijden mee. Daar gelden speciale regels en die zouden beiden moedwillig hebben overtreden.

In allebei de gevallen heeft het met vermogensmeters te maken. In Zwift gebruik je de vermogensmeter die is ingebouwd in je smarttrainer, maar je kunt ook de vermogensmeter op je crankstel gebruiken en op die manier is er op een ingewikkelde manier (de precieze uitleg zullen we je besparen..) vals te spelen.

Zowel Duncombe als Berger hebben dit ontegenzeggelijk - zij het op een verschillende manier - gedaan, zo ontdekte het ZADA (jaja, het Zwift Anti Dopiung Agency...). De Zwift Performance Verification Board - qua organisaties e.d. is het ook al net zo'n lappendeken als de echte wielerwereld - bevestigde de bevindingen en dus hebben de dames nu een 6 maanden durende zolderkamerverbanning aan hun broek.

Laatste nieuws