14 Herkenbare zaken voor mensen die wel eens (of heel vaak..) Zwiften

Ben je weleens in Watopia te vinden om te zwiften, dan komen deze dingen je waarschijnlijk maar al te bekend voor...

zwift

1) Het gaat hard op Zwift, heel hard

Dan heb ik het niet over de races (die gaan ook hard, maar daarover later in punt 6 meer), maar gewoon over je gemiddelde snelheid. Als je op een redelijk vlak parkoers rijdt én in een groepje zit, kom je maar zo met een gemiddelde van meer dan 40 'thuis'. Dat komt natuurlijk omdat er geen bochten zijn in Zwift. In de afdalingen knal je bijvoorbeeld lekker met 70 door een haarspeldbocht.

2) Op Zwift rijd je maar zo in het wiel van een prof

Zelf had ik eens het genoegen om gezellig in een groepje met André Greipel te rijden (toevalligerwijs ook nog eens één van mijn lievelingsmensen) en ik kwam ook al vele andere profs tegen, onder wie Mathieu van der Poel. Toch mooi.

Sorry voor de beetje vage foto, maar ik moest er ook bij trappen enzo..

3) Op Zwift rijd je maar zo rond met een Nicaraguaan, een Chinees, een Pool en een Nieuw-Zeelander

Het zou het begin van een mop kunnen zijn ('Een Nicaraguaan, een Chinees, een Pool en een Nieuw-Zeelander lopen door de Kalverstraat..), maar het is Zwift. Het blijft bijzonder dat je met allemaal mensen iets samendoet die op een heel ander tijdstip aan de andere kant van de wereld ook zitten te zweten op hun apparaat.

4) Ben je vanwege de regen naar Zwift gevlucht, is het in Watopia ook hondenweer...

Beste mensen van Zwift, als jullie dit lezen - en dat doen jullie vast! - graag even Watopia en de andere werelden zo programmeren dat het zonnetje altijd lekker schijnt en we niet in de stromende regen onze virtuele kilometers maken. Dat zien we al genoeg als we uit het raam kijken..

Stromende regen in Watopia

5) De jungle is kut

Daar fiets je dan op je virtuele racefietsje over stroken waarbij vergeleken die uit de Strade Bianche biljartlakens zijn. Tuurlijk, je kan de mountainbike uitkiezen, maar dat ga je ook weer niet doen als de route of rit die je doet even een kort uitstapje naar de jungle maakt.

6) Tsja, die races dus...

Er zijn raketlanceringen waar het minder hard gaat dan in de eerste minuten van een race op Zwift. Zoals die raket bij een lancering de lucht in gaat, zo gaat het ook met je hartslag als de e-koers los is. Koeien die voor het eerst weer de wei in mogen, dat is de beginfase van zo'n race. En daarna blijft het trouwens hard gaan - altijd wel harder dan het volgens de categorie-indeling zou moeten gaan eigenlijk..

7) Er wordt wel een beetje valsgespeeld op Zwift (niet door jou natuurlijk..)

Op Zwift vul je je eigen gewicht in. Dat heeft nogal invloed op het aantal Watts per kilogram dat je wegtrapt. En laten die nu net heilig zijn in Zwift. Dus komt er af en toe iemand langs je suizen die niet zou misstaan als kopman in de Tour en waarschijnlijk z'n gewicht heeft ingesteld op standje topmodel.

Dit dus...

8) Sowieso: licht zijn is heel handig op Zwift

Slecht nieuws voor alle spierbonken - en oké: bierbuiken. In Watopia geldt het recht van de lichtste. Niet voor niets gaan de Japanners en andere Aziaten vaak enorm hard. Aan de andere kant: als je niet zo zwaar bent, is afdalen weer heel lastig. Soms juist volle bak watts leveren. Als je de groep bergaf kwijt bent, ben je verloren!

9) Je gaat meer kapot op Zwift dan in het echt

Die getalletjes in beeld (de meeste mensen hebben toch nog net geen vermogensmeter op hun buitenfiets) doen wat met je. En dus laat je jezelf behoorlijk gek maken. D1/Z1-ritjes zijn er bijna niet bij. Hard, harder, hardst.

10) Punt 9 geldt ook zeker voor de Alpe du Zwift

Dat ding is denk ik wel zwaarder dan de echte Alpe d'Huez. Man wat kun je er kapotgaan - en als je de Alpe du Zwift hebt uitgespeeld, moet je je eens gaan verdiepen in de Mont Ventoux op Zwift.

Beeld: ZwiftInsider.com (tip: handige website met allerlei Zwift-tips)

11) Zin in kruipen? Pak de Radio Tower eens of de andere kant van de Innsbruck-klim

In de Vuelta kunnen ze er wat van met hun geitenpaadjes, maar Zwift weet er ook wel raad mee! Als je na de Epic KOM nog niet bent uitgeklommen, dan kun je linksaf slaan en beland je in het stukje hel op Watopia dat 'De klim naar de Radio Tower' (op Strava heet er een segment toepasselijk: 'Oops I think I took the wrong turn..'

Hij is maar anderhalve kilometer lang ofzo, maar je gaat er soms maar dat is ook ongeveer het aantal kilometers per uur dat je er haalt, gezien de stukken van 17%

Zin in langer heel steil klimmen? Neem eens de andere kant van de klim die de profs tijdens het WK in Innsbruck deden. Percentages van 14% maximaal, maar de klim is wel een kilometer of 6.

12 Het werkt best verslavend

Zo is nu bijvoorbeeld de Tour de Zwift aan de gang. Op die manier daagt Zwift je uit om toch zo vaak mogelijk op je trainer te gaan zitten. Als je maar genoeg rijdt (klimmen in dit geval), krijg je vanzelf zo'n mooie lichtgevende fiets/raket...

Wat een machine!

13) Het is virtueel, maar toch ook wel net echt..

Oké, je hebt geen halfwheelers op Zwift, maar wieltjeszuigers des te meer. Mensen die vanuit Rusland even lekker hun Tacx aanslingeren om alleen maar in jouw wiel te zitten. En je kan er net zo kapot - of misschien dus nog wel kapotter - gaan als in het echt. Mooie uitzondering op de realiteit: geen lekke banden en geen valpartijen (al rij je soms dwars door elkaar heen..)

14) En tenslotte ligt er na een potje Zwiften een zoutplas onder je waar de Dode Zee bij in het niet valt..

Ook al heb je een heel windmolenpark voor en naast je Zwift set-up staan, je zweet als een otter. En al dat zweet belandt keurig in een plasje onder je Tacx of Wahoo - of waarop je ook maar Zwift. Je wist niet eens dat je zoveel vocht in je lijf had... Na kun je dus bij wijze van kuuroordervaring in je eigen zweet drijven in plaats van daarvoor helemaal naar de Dode Zee te moeten verkassen, ideaal!

Beeld: Zwift