Werd er in 1897 al virtueel gefietst op Zwift? Een oude cartoon doet vermoeden van wel...

Of hebben we hier te maken met een helderziende cartoonist? Bekijk hoe hij 125 jaar geleden Zwiften al vrij accuraat tekende!

zwift mathieu van der poel

Het is te hopen dat we er de komende tijd weer steeds minder gebruik van hoeven te maken, maar in de wintermaanden is Zwiften toch wel een fantastische uitkomst - al zijn er ook wel wat ergernisjes, zoals je in het artikel hieronder kunt lezen.

Nu zou je denken dat Zwiften een uitvinding is van de laatste jaren, maar de wielerjournalist David Guénel, die wel vaker leuke historische wielerfoto's en andere zaken uit vroege tijden deelt, attendeerde ons er enige tijd geleden op dat het anders zit.

Hij twitterde namelijk een cartoon uit het blad The Wheel and Cycling Trade Review die in 1897 verscheen. Helaas is de handtekening op de cartoon niet goed leesbaar, want zoals je kunt zien hebben we hier met een ziener te maken, een Nostradamus.

De maker van de cartoon tekent namelijk vrij accuraat uit hoe wij meer dan honderd jaar later binnen zitten te zweten op onze fiets, inclusief de ventilator. Gelukkig dragen we wel wat minder kleding dan de arme zwetende ziel hieronder...

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Zwift